Słodycze dla cukrzyków mogą być smaczne, zdrowe i nie wpływać negatywnie na poziom cukru i insuliny we krwi. Wystarczy w formie słodkiej przekąski wybierać produkty o niskim lub średnim indeksie glikemicznym lub skomponować deser z produktów spełniających założenia diety z niskim IG. Wbrew pozorom istnieje wiele ciekawych słodkich kompozycji smakowych, które mogą zaskoczyć niejednego diabetyka! Podpowiadamy, jakie słodycze dla cukrzyka są odpowiednie, co przygotować w z zalecanych produktów oraz przedstawiamy listę zamienników słodyczy dla diabetyków!
Spis treści:
Jakie słodycze dla cukrzyka?
Z czego zrobić zdrowe słodycze dla cukrzyka?
Zamienniki słodyczy dla cukrzyka
Osoby, u których zdiagnozowano cukrzycę powinny z dużą starannością dobierać spożywaną żywność. Zaleca się im wyeliminować z codziennej diety produkty charakteryzujące się wysokim indeksem glikemicznym. Należą do nich m.in. oczyszczona mąka, biały ryż, jasne pieczywo, cukier, słodycze, wypieki, drożdżówki itp. Po ich spożyciu poziom cukru we krwi gwałtownie się podnosi, a następnie równie szybko opada, co nie jest korzystne dla organizmu. Sprawia, że może dojść do niebezpiecznych w skutkach stanów, jakimi są hipoglikemia (tzw. niedocukrzenie) lub hiperglikemia (tzw. przecukrzenie).
Dlatego w leczeniu cukrzycy zalecany jest zbilansowany jadłospis uwzględniający różnorodną żywność o niskim lub średnim indeksie glikemicznym. Są to m.in.:
Na podstawie powyższej listy łatwo wydedukować, że słodycze, tradycyjne wypieki z białej mąki, ciasta i ciasteczka z dużą zawartością cukru, drożdżówki, a także sam w sobie cukier nie powinny gościć w menu osób z cukrzycą. Nie oznacza to jednak, że trzeba rezygnować ze słodkich przekąsek. Istnieje bowiem wiele produktów z niskim lub średnim indeksem glikemicznym, które mogą stanowić smaczną słodką przekąskę. Ponadto można z nich wyczarować niesamowite słodycze dla cukrzyków.
Zdrowe słodycze dla cukrzyka można wyczarować w domowym zaciszu. Do ich przygotowania warto wykorzystać mało przetworzone produkty o niskim lub średnim indeksie glikemicznym. Czasem wystarczą drobne zmiany w oryginalnej recepturze, aby stworzyć odżywcze słodycze dla diabetyka.
Zwykłą białą mąkę w przepisie na ciasto, ciasteczka lub spód do słodkiej tarty można zastąpić:
Zamiast cukrem słodycze dla cukrzyków można posłodzić za pomocą:
W formie ciekawych dodatków do słodyczy dla cukrzyków lub ich bazy sprawdzą się:
Składnikami, które zapewnią wilgotną konsystencję ciasta, puddingu lub innego deseru mogą być:
Wyjątkowego smaku nadadzą aromatyczne przyprawy m.in.:
Poniższa lista przedstawia smaczne zamienniki słodyczy dla cukrzyka. Większość poniższych propozycji deserów można wykonać z prostych składników w zaledwie kilka minut:
Jeśli szukasz smacznego cateringu dietetycznego dla diabetyka, w którym występują bezpieczna dla cukrzyków słodkie przekąski, zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą.