Kaloryczność do wyboru: 1000 kcal, 1200, 1500, 1800, 2000, 2200, 2500 kcal
Dieta bezglutenowa to zbilansowane menu przygotowane z myślą o osobach, które powinny ograniczać spożycie glutenu. Z diety wyłączone zostały zboża takie jak pszenica, jęczmień oraz żyto. W zamian wykorzystywane są produkty bezglutenowe będące źródłem węglowodanów złożonych, takie jak: kasze, ryż oraz zboża naturalnie bezglutenowe np. komosa ryżowa czy amarantus. Ze względu na szeroki wachlarz stosowanych produktów, posiłki charakteryzują się różnorodnością oraz wysoką wartością odżywczą. Wskazaniem do jej stosowania mogą być np. niektóre choroby autoimmunologiczne. Istnieje jednak niewielkie prawdopodobieństwo, że w daniach pojawią się śladowe ilości glutenu, dlatego nie rekomendujemy tej diety w przypadku silnej alergii na gluten lub celiakii.