Co jeść żeby schudnąć? Odchudzanie to z pozoru czysta matematyka – należy odjąć kalorie od dziennego zapotrzebowania i voilà – przepis na smukłą sylwetkę gotowy. Jednak na to, jak skutecznie będzie przebiegało odchudzanie, ma też wpływ to, co podczas tego okresu jemy. A więc co jeść, żeby schudnąć?
Błonnik – to podstawa zdrowej diety i z pewnością wszyscy o nim już słyszeliśmy. Natomiast trzeba podkreślić, że błonnik oddziałuje na organizm na wielu płaszczyznach, w tym wpływa korzystnie na proces redukcji masy ciała. W jaki sposób? Otóż pęcznieje on w układzie pokarmowym, zwiększając zaś swoją objętość, powoduje odczucie sytości. A więc zjedzenie posiłku bogatego w błonnik w porównaniu z niskobłonnikowym spowoduje, że szybciej będziemy najedzeni, a uczucie sytości pozostanie na dłużej i w konsekwencji przyjmiemy mniej kalorii. A mniej kalorii to podstawa odchudzania!
Papryka chili – w zasadzie każdy rodzaj papryki zawiera substancję o nazwie kapsaicyna. To związek, który w organizmie ma wpływ hamujący apetyt, a także przyspieszający uwalnianie energii z komórek tłuszczowych. Ostro przyprawione dania mogą więc wspomóc odchudzanie. A jeśli nie wiesz, jak umiejętnie wpleść chili do swojego menu – zawsze możesz skorzystać z oferty, jaką proponuje catering dietetyczny. W nim możesz znaleźć wiele inspiracji na niecodzienne połączenia.
Kawa – powszechnie znane źródło kofeiny. I to właśnie zawartość tej substancji powoduje, że kawa może wspomagać odchudzanie – kofeina działa podobnie do wspomnianej kapsaicyny. Co prawda dieta pudełkowa nie oferuje kawy jako napoju, ponieważ składa się z gotowych posiłków - ale to nic! Często można znaleźć kawę jako dodatek smakowy do dań na słodko oferowanych przez catering dietetyczny. Warto też dodać, że kawa jest niemal bezkaloryczna, jeśli spożywamy ją bez dodatków w postaci mleka, cukru czy śmietanki (albo bitej śmietany!). Niezależnie więc od tego, czy już korzystasz z cateringu dietetycznego, możesz pozwolić sobie na 2-3 filiżanki kawy dziennie, by wspomóc odchudzanie.
Woda – pozostając przy temacie napojów, nie można nie wspomnieć o wpływie odpowiedniego nawodnienia na odchudzanie. Woda to przecież podstawowy element organizmu człowieka. Wykazuje korzystne działanie w procesach detoksykacji organizmu, a także odpowiednie nawodnienie przyczynia się do redukcji cellulitu – a więc zarówno wewnętrznie, jak i wizualnie są odczuwalne efekty działania wody. Ponadto woda, wypełniając żołądek, ogranicza uczucie głodu przynajmniej na pewien czas. Często też zdarza się, że osoby odwodnione paradoksalnie charakteryzują się obrzękami związanymi z zatrzymywaniem wody w organizmie. Stan odwodnienia skutecznie hamuje tempo odchudzania, ponieważ organizm niebędący w optymalnym stanie, nie może odpowiednio reagować na deficyt kalorii. Na koniec należy wspomnieć, że woda to środowisko, w którym rozpuszczają się witaminy i składniki mineralne – również będące elementami enzymów i związków biorących udział w procesach związanych z odchudzaniem. Nie wchodząc w szczegóły, podkreślimy tylko, że jeśli nie zapewnimy organizmowi odpowiedniej ilości wody (co najmniej 1,5 litra na dobę), to pozbawiamy go możliwości optymalnego funkcjonowania.
Do substancji związanych z odchudzaniem należą też kwasy tłuszczowe omega-3, które można znaleźć w rybach morskich, orzechach, pestkach, nasionach, olejach roślinnych – natomiast trzeba pamiętać, że tłuszcze są najbardziej kalorycznym makroskładnikiem. Nie można ulegać złudzeniu, że schudniemy jedynie poprzez jedzenie większych ilości wspomnianych produktów. Powtórzmy zdanie ze wstępu do tego artykułu – odchudzanie to matematyka i podstawową jego zasadą jest wprowadzenie organizmu w deficyt kaloryczny. Pozostałe kwestie to dodatki wspomagające ten proces, a nie warunkujące zmniejszenie masy ciała.