Produkty białkowe zajmują ważne miejsce w codziennej zbilansowanej diecie. Białko nie tylko służy do budowy masy mięśniowej, ale pełni szereg innych ważnych funkcji. W artykule omawiamy rolę białka, a także przedstawiamy, ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na białko. Dla Twojej wygody prezentujemy listę produktów zawierających najwięcej białka zwierzęcego i białka roślinnego. Te informacje pomogą Ci odżywiać się bardziej świadomie.
Białka (proteiny) obok węglowodanów i tłuszczów są kluczowym składnikiem odżywczym w diecie pełniącym wiele ważnych funkcji w organizmie.
Białko to duża cząsteczka, która zbudowana jest z mniejszych, czyli aminokwasów. Te można podzielić na endogenne oraz egzogenne. Aminokwasy endogenne organizm potrafi wytworzyć samodzielnie w stanach niedoboru w diecie. Aminokwasów egzogennych ciało człowieka nie potrafi stworzyć, dlatego należy dostarczać je wraz ze spożywanym pokarmem.
Dlaczego o tym wspominamy? Ponieważ pozwoli nam to wyjaśnić ważne w kontekście białka pojęcie, jakim są jego pełnowartościowe źródła. Otóż białka pełnowartościowe zapewniają wszystkie rodzaje aminokwasów, zarówno te endo- jak i egzogenne, natomiast niepełnowartościowe białko jest ubogie w wybrane aminokwasy.
Białko pełni szereg ważnych ról w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Zdecydowanie jego rola nie ogranicza się do budowy mięśni, o które walczymy na siłowni.
Jakie są role białka? Można podsumować je w formie poniższych podpunktów:
Zalecana ilość białka w diecie różni się w zależności od:
Zgodnie z polskimi wytycznymi zdrowy dorosły człowiek powinien spożywać około 0.8 grama białka na 1 kilogram masy ciała dziennie.
Większe zapotrzebowanie na białko mają m.in.:
Dietę niskobiałkową powinny stosować m.in. osoby z niewydolnością nerek.
Białko występuje w różnorodnych produktach spożywczych. Znajdziemy je zarówno w produktach roślinnych, jak i odzwierzęcych. Białko odzwierzęce jest pełnowartościowym białkiem, ponieważ zapewnia wszystkie niezbędne aminokwasy.
Białko roślinne nie dostarcza wszystkich aminokwasów, dlatego uznaje się je za białko niepełnowartościowe. Nie oznacza to jednak, że należy go unikać. Łącząc ze sobą różne źródła białka roślinnego np. orzechy i strączki lub produkty zbożowe i strączki, obecne w nich aminokwasy uzupełniają się dając białko pełnowartościowe.
Dla zapewnienia różnorodności diety warto jeść produkty zawierające białko roślinne oraz zwierzęce.
Źródła białka zwierzęcego są kluczowym elementem diety ze względu na wysoką zawartość białka w 100 g produktu oraz kompletny profil aminokwasowy.
Poniżej prezentujemy produkty spożywcze będące bogatym źródłem białka zwierzęcego:
Najlepiej wybierać ten półtłusty lub o średniej zawartości tłuszczu:
Każde z powyższych produktów spożywczych zapewnia białko, ale również inne ważne składniki odżywcze. Mięso, podroby i ryby dostarczą żelazo, cynk, witaminy z grupy B (szczególnie B12). Ryby oprócz wymienionych przed chwilą mikroelementów są źródłem zdrowych tłuszczów z rodziny omega-3, a także jodu i selenu. Nabiał zapewni cenny magnez i wapń.
Roślinne źródła białka zdecydowanie warto włączyć do codziennej diety ze względu na walory zdrowotne i środowisko naturalne. Produkty spożywcze bogate w białko z roślin to również źródła błonnika pokarmowego, witamin z grupy B (oprócz wit. B12), a także zdrowych tłuszczy.
Poniżej przedstawiamy produkty bogate w białko roślinne:
Seitan to roślinny zamiennik mięsa wykonany z glutenu pszennego.
W krajach wysoko rozwiniętych niedobór białka jest bardzo rzadki. Nie oznacza to, że wcale nie występuje. Ten stan może dotyczyć osób starszych z obniżonym apetytem, co ogranicza ogólne spożycie kalorii i białka w diecie. Innym powodem są problemy z gryzieniem u seniorów, które przyczyniają się do wykluczenia z diety twardszych pokarmów m.in. mięsa, produktów zbożowych z pełnego ziarna, warzyw i owoców.
Niedobór białka może również wystąpić u osób na nieprawidłowo zbilansowanej diecie wegańskiej. Jeśli stosujesz roślinny sposób odżywiania się pamiętaj o dodawaniu do każdego posiłku roślinnych źródeł białka. Obiad składający się z makaronu z pesto z porcją surówki nie jest zbilansowanym posiłkiem. Podobnie jak owsianka na napoju migdałowym z dodatkiem jabłka. W obu przypadkach brakuje białka. Do makaronu wystarczy dodać ciecierzycę, a do owsianki orzechy i jogurt, aby wzbogacić je o roślinne proteiny.
Innym powodem niedoboru białka w diecie jest stosowanie bardzo niskokalorycznych diet odchudzających np. diety 1000 kcal, głodówek. Problem może wystąpić również u osób z anoreksją.
Nadmiar białka w diecie wynika ze spożywania zbyt dużych ilości produktów białkowych. Optymalną dawką jest jadanie w ramach głównych posiłków ok. 20-30 g białka. Zbyt dużo białka w diecie nie daje dodatkowych korzyści zdrowotnych. Ogranicza natomiast spożycie węglowodanów i tłuszczów, co może prowadzić do niedoboru wybranych substancji odżywczych np. błonnika pokarmowego. Ponadto stanowi obciążenie dla nerek i wątroby.
Równowaga jest kluczem do zdrowia. Nadmiar białka, podobnie jak jego niedobór, może mieć negatywne skutki dla zdrowia. Regularne monitorowanie diety i dostosowywanie jej do indywidualnych potrzeb jest istotne dla utrzymania zdrowia i dobrego samopoczucia. Oddaj swoją dietę w ręce specjalistów i skorzystaj z oferty cateringu dietetycznego DietaPremium.pl Jeżeli chcesz skorzystać z diety bogatej w białko wybierz dietę sportową.