Laktoza, czyli dwucukier naturalnie występujący w produktach mlecznych, należy do produktów, które najczęściej wywołują nietolerancje pokarmowe. Szacuje się, że nawet co czwarty Europejczyk może zmagać się z tą dolegliwością. Objawy nietolerancji laktozy są dość uciążliwe, jednak uniknięcie ich jest bardzo proste.
Z tego artykułu dowiesz się:
Laktoza to dwucukier, nazywany też cukrem mlecznym. W naturalnej postaci występuje w mleku ssaków: najwięcej jest jej w krowim, a znacznie mniej w kozim i owczym. Nietolerancja laktozy ma miejsce wtedy, gdy w naszym organizmie następuje brak lub niedobór laktazy, czyli enzymu odpowiedzialnego za rozkład laktozy na glukozę i galaktozę. Może być wrodzona i pojawić się już w pierwszych dniach życia, jednak jej objawy najczęściej zaczynają być odczuwalne dopiero w wieku dorosłym. Laktoza, która w związku z niewystarczającą ilością laktazy, nie może zostać poddana rozkładowi, ulega fermentacji bakteryjnej. W efekcie w jelicie grubym tworzą się gazy, powodujące przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Do najczęściej występujących objawów nietolerancji laktozy należą:
Jeśli zaraz po zjedzeniu produktów nabiałowych zauważasz u siebie te dolegliwości, możesz rozważyć stosowanie diety bez laktozy.
Jak sama nazwa wskazuje, dieta bezlaktozowa zakłada rezygnację ze spożywania produktów zawierających tę substancję. W przypadku silnej nietolerancji, w pierwszej kolejności z jadłospisu należy wykluczyć mleko ssaków i jego przetwory: jogurty, sery, twaróg, kefiry i maślanki, a także wszystkie produkty, które mogą zawierać mleko nawet w niewielkich ilościach, np. słodycze, pieczywo, zupki chińskie i wiele innych dań instant. Jeśli natomiast objawy nietolerancji pojawiają się tylko po spożyciu dużych ilości produktów mlecznych, często wystarczy zrezygnować jedynie z nabiału krowiego, a kozi i owczy spożywać w ograniczonych ilościach.
Na szczęście producenci przetworów mlecznych wychodzą naprzeciw potrzebom konsumentów zmagającym się z nietolerancją laktozy. Na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej bezlaktozowych mlek, serów i jogurtów. Napis „bez laktozy” oznacza, że w procesie produkcji dodano do nich laktazę – enzym odpowiedzialny za rozkład laktozy na glukozę i galaktozę. To właśnie dlatego te produkty są nieco słodsze niż ich powszechniejsze odpowiedniki. Nie różnią się jednak od nich właściwościami zdrowotnymi ani zawartością makroskładników.
Przetwory mleczne to dobre źródło białka, witamin A, D, E i K oraz wapnia, jednak nie są niezbędne w zbilansowanej diecie. Jeśli czujesz, że naturalny nabiał negatywnie wpływa na Twoje zdrowie, z powodzeniem możesz wybierać roślinne alternatywy. Napój migdałowy i owsiany, sojowa śmietanka, jogurty na bazie mleczka kokosowego i wegańskie sery świetnie zastąpią mleko w Twoich ulubionych potrawach!
Podjęcie diety bez laktozy na początku może kosztować nas trochę silnej woli, jednak nie jest to wymagający model żywienia, a znając podstawowe zasady, bardzo łatwo jest skomponować zbilansowany i pełnowartościowy jadłospis. Dozwolone produkty to wszelkie zboża, orzechy, świeże warzywa i owoce, jajka, mięso oraz ryby i owoce morza.
► Śniadanie: omlet z płatków owsianych podany z musem truskawkowym.
► II śniadanie: serek wiejski bez laktozy z suszonymi pomidorami, oliwkami i cząstkami selera naciowego.
► Obiad: risotto z kurczakiem, buraczkami i szpinakiem podane z sałatką z kalarepy.
► Podwieczorek: koktajl malinowy.
► Kolacja: czarna soczewica z pieczonymi batatami i jarmużem.
Jeśli jednak analizowanie składów produktów spożywczych sprawia Ci trudność, możesz rozważyć skorzystanie z usług cateringu dietetycznego i wybór bezlaktozowej diety pudełkowej. To rozwiązanie pozwoli Ci zaoszczędzić mnóstwo czasu i da pewność, że wszystkie Twoje posiłki są odpowiednio zbilansowane i bezpieczne dla Twojego zdrowia.