Płatki owsiane znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości. Ich spożycie polecane jest przy wysokim poziomie cholesterolu, gdyż przyczyniają się do obniżenia jego stężenia we krwi. Jednak nie każdemu ich jedzenie będzie służyło m.in. ze względu na obecność błonnika pokarmowego. Kto nie powinien jeść płatków owsianych? Odpowiadamy na to pytanie w poniższym materiale.
Płatki owsiane powstają w wyniku miażdżenia ziaren owsa i stanowią źródło licznych drogocennych składników odżywczych. W 100 gramach dostarczają ok. 376 kcal. Zapewniają dodające energii węglowodany złożone, sycący błonnik pokarmowy, roślinne białko i zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe. Płatki owsiane warto włączyć do codziennej, odżywczej diety, ponieważ dostarczają witaminy i liczne składniki mineralne w satysfakcjonujących ilościach. Wśród nich warto wymienić:
Płatki owsiane można jeść codziennie, gdyż zapewniają wiele cennych substancji odżywczych i mają bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. Z powodzeniem można przygotować z nich smaczną i pożywną owsiankę. Aby zapewnić zróżnicowanie diety, warto każdego dnia urozmaicać ją innymi dodatkami. Sprawdzą się suszone owoce, a także świeże i liofilizowane. Warto dodać do niej również garść orzechów, nasion lub pestek, albo łyżeczkę ulubionego masła orzechowego. Ciekawym pomysłem jest także dodatek gorzkiej czekolady, kakao lub ziaren kakaowca.
Owsiankę można przygotować na ciepło, gotując płatki owsiane na wodzie, mleku lub napoju roślinnym. Dużą popularnością cieszą się nocne owsianki, które są bardzo łatwe do przygotowania. Wystarczy zalać porcje płatków kefirem, jogurtem czy maślanką, wymieszać i wstawić do lodówki na noc.
Z płatków owsianych można wykonać także domowe batoniki musli, granolę czy ciasteczka. Zmielone tworzą mąkę owsianą, która sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, słodkich wypieków, placuszków, a także omletów – na słodko i wytrawnie.
Jeśli ich smak nam się znudzi, warto stosować je wymiennie z innymi płatkami. Do wyboru są min.:
Płatki owsiane są smaczne zdrowe i uniwersalne, lecz nie każdy może je spożywać. Ich obecność nie jest wskazana w diecie lekkostrawnej, która z definicji limituje dzienne spożycie błonnika. Jej zastosowanie jest wskazane m.in. osobom:
Płatki owsiane mogą powodować wzdęcia. Są produktem o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, którego nadmierna ilość w diecie lub przy jednorazowym spożyciu może powodować zwiększoną produkcję gazów w jelitach. Ponadto płatki owsiane nie są wskazane w diecie osób z celiakią i nietolerancją glutenu. Choć same w sobie są bezglutenowe mogą zostać zanieczyszczone na etapie zbioru ziarna lub produkcji. Dlatego osoby, które eliminują z diety źródła glutenu powinny wybierać certyfikowane produkty bezglutenowe ze znakiem przekreślonego kłosa.
Warto również zwrócić uwagę, że nie każde płatki owsiane są odpowiednie dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. Przy tych schorzeniach najlepszym wyborem będą płatki owsiane górskie lub zwykłe, natomiast niewskazane są błyskawiczne. Te ostatnie są najbardziej przetworzone, a to oznacza, że mają najwyższą wartość indeksu glikemicznego. Ponadto łatwiej jest je rozgotować, co dodatkowo przyspiesza ich trawienie i uwalnianie węglowodanów do krwioobiegu.
Na początku warto podkreślić, że nie tyje się od wybranych produktów. Znaczenie ma ogólna kaloryczność diety. Jeśli stale spożywamy więcej kalorii niż wynosi dzienne zapotrzebowanie organizmu, wówczas dojdzie do zwiększenia masy ciała. Jeśli bilans kaloryczny jest ujemny – masa ciała się obniża. Jeśli ilość spożywanej energii równoważy jej wydatkowane, wtedy waga utrzymuje się na stabilnym poziomie.
Płatki owsiane należą do produktów o średniej wartości kalorycznej. Zwyczajowo spożywana porcja ok. 50-60 g płatków dostarcza ok. 188-225 kcal. Rzadko natomiast jadamy je samodzielnie, gdyż najczęściej stanowią element całej potrawy. W zależności od ilości oraz rodzaju dodatków, posiłek zawierający płatki owsiane może być mniej lub bardziej kaloryczny.
Aby przygotować lżejszą owsiankę można ugotować ją na wodzie lub chudym mleku, a w formie dodatku użyć świeżych owoców, chudego twarożku i kilku orzechów. Bardziej kaloryczna będzie owsianka na tłustym mleku z sowitym dodatkiem czekolady, masła orzechowego lub orzechów oraz suszonych owoców.
Płatki owsiane są zasobne w liczne cenne substancje odżywcze, a większość osób nie ma problemu ze spożywaniem ich w umiarkowanych ilościach. Warto, aby włączyły je do diety osoby z wysokim poziomem cholesterolu we krwi, gdyż mają udowodnione działanie obniżające jego poziomu. Dzięki temu ich regularne spożycie może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Wspomniane działanie, zawdzięczają obecności beta-glukanów, czyli specyficznej frakcji błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie.
Beta-glukany mają ponadto dobroczynny wpływ na mikroflorę przewodu pokarmowego, bowiem stanowią pożywkę dla bytujących bakterii. Obniżają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego oraz wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego. Beta-glukany w kontakcie z wodą tworzą żel, dzięki czemu spowalniają trawienie płatków owsianych. Sprawia to, że poziom cukru po ich spożyciu podnosi się powoli, co jest bardzo korzystne. Aby dodatkowo obniżyć ładunek glikemiczny potrawy warto wybierać płatki owsiane górskie lub zwykłe i łączyć je ze źródłem białka (np. serek skyr, twarożek) i tłuszczów (np. orzechy, masło orzechowe) i nie doprowadzać do ich rozgotowania.
Płatki owsiane są chętnie wykorzystywanym produktem przez naszego dietetyka do przygotowania różnorodnych posiłków. Jadłospis, który nie zawiera płatków owsianych to dieta ketogeniczna, którą posiadamy w ofercie cateringu dietetycznego. Zachęcamy do przetestowania również innych diet z naszej oferty, aby móc dobrać swojego faworyta. Do wyboru są także zbilansowane i smaczne dieta klasyczna, dieta niskoglikemiczna i dieta wegańska.