Jak przestać jeść słodycze? A kto powiedział, że to konieczne? Rzeczywiście, warto spożywać je sporadycznie, bo nie dostarczają cennych substancji odżywczych. Są źródłem cukru, niezdrowych tłuszczów i przeważnie zapewniają też bardzo dużo kalorii. Nie mniej w zdrowej i zbilansowanej diecie mogą występować! Ponieważ dieta ma służyć zdrowiu fizycznemu i psychicznemu. Poniższy artykuł to zbiór skutecznych porad, które pozwolą Ci odzyskać kontrolę nad ilością słodyczy, które jesz!
Preferencje do smaku słodkiego są uwarunkowane genetycznie. Już pierwotny człowiek był w stanie odróżnić, które pokarmy mu służą, a które mogą stanowić zagrożenie. Słodki smak, jakim charakteryzowały się dojrzałe owoce zwiastował zastrzyk energii niezbędnej do działania. Natomiast gorzki lub słony mógł oznaczać truciznę, a za razem zagrożenie dla życia. Z kolei kwaśny mógł świadczyć o niedojrzałości owoców lub roślin, które nie nadają się do zjedzenia.
Warto podkreślić, że pierwszym smakiem, jaki poznajemy po przyjściu na świat jest słodki. Charakteryzuje się nim zasobne w laktozę (cukier mleczny) mleko mamy. To dlatego smak słodki kojarzy się nam z bezpieczeństwem, spokojem i stanowi ukojenie. Serwujemy go sobie pod postacią słodyczy po porażce, gorszym dniu, na poprawę nastroju czy w formie nagrody. Jednak nawyk ten nie służy zdrowiu, a wprost przeciwnie – może zwiększać ryzyko rozwoju nadwagi i otyłości oraz chorób metabolicznych.
Jedzenie słodyczy to dla wielu osób nawyk budowany przez lata. Dlatego trudno będzie pozbyć się go z dnia na dzień. Dobrą wiadomością jest fakt, że nie trzeba całkowicie rezygnować ze słodkości, chyba że wymaga tego stan zdrowia. Warto natomiast odzyskać kontrolę nad częstotliwością i ilością ich spożywania, aby cieszyć się smakiem bez wyrzutów sumienia.
Zdrowa i zbilansowana dieta może uwzględniać drobne słodkie przyjemności. Jeśli jej fundament jest oparty o żywność mało przetworzoną i bogatą w substancje odżywcze, dieta prawdopodobnie pokrywa zapotrzebowanie organizmu na niezbędne składniki. Poniżej przedstawiamy wskazówki, jak ograniczyć jedzenie słodyczy i czerpać przyjemność z jedzenia ich od czasu do czasu.
1. Zastanów się dlaczego, chcesz zrezygnować ze słodyczy
Wewnętrzna motywacja do zmian jest najsilniejsza. Dlatego zanim podejmiesz dalsze działania ukierunkowane na ograniczenie jedzenia słodyczy, zastanów się i najlepiej zapisz na kartce, dlaczego chcesz jeść ich mniej. W trudnych chwilach, będziesz mógł wrócić do swoich notatek i wzmocnić się w postanowieniu.
Motywacją może być np.:
2. Znajdź powód sięgania po słodycze
Gdy już wiesz, dlaczego chcesz ograniczyć spożycie słodyczy, warto zastanowić się i również zapisać, w jakich sytuacjach najczęściej po nie sięgasz. Być może jesz je z nudy, stresu, smutku, radości, chęci poprawy nastroju, w formie nagrody itp. Być może Twoja dieta zapewnia za mało kalorii, dlatego za pomocą słodyczy dostarczasz sobie dodatkową energię.
3. Pozbądź się słodyczy z domu i z zasięgu wzroku
Będąc na zakupach nie wkładaj ulubionych słodyczy do koszyka. W domu i pracy schowaj słodkości z zasięgu wzroku np. stołu, biurka. Spraw, aby słodycze nie były na wyciągnięcie ręki, aby były trudnodostępne. Pozwoli to zmniejszyć częstotliwość ich jedzenia. Gdy najdzie Cię na nie ochota konieczna będzie wizyta w sklepie. To dodatkowy wysiłek, którego często nie chce się nam podjąć.
4. Zanim zjesz słodycze, odczekaj kilka minut
Gdy poczujesz chęć na zjedzenie czegoś słodkiego, nie sięgaj od razu po batonika, cukierka czy wafelka. Zatrzymaj się na kilka minut i zastanów, czy na pewno chcesz zjeść słodycz, czy była to reakcja automatyczna wywołana stresem, nudą itp.
5. Znajdź inne sposoby na sprawienie sobie przyjemności
Słodycze są często formą poprawy nastroju. Warto poszukać innych czynności, które pozwolą osiągnąć podobny efekt. Może to być:
6. Bądź dla siebie wyrozumiały
Oduczenie się nawyku powielanego przez wiele lat wymaga czasu, poświęcenia i zaangażowania. Nie zniechęcaj się, jeśli czasami ulegniesz pokusie i zjesz większą porcję słodkości niż zakładałeś. Ważne jest, aby zatrzymać się wtedy, wybaczyć sobie i zastanowić się, dlaczego nastąpiła taka sytuacja. Pozwoli to wyciągnąć wnioski na przyszłość. Kolejny krok to kontynuowanie dążenia do swojego celu, czyli dbania o zdrowie fizyczne, ale również psychiczne.
Zastąpienie słodyczy zdrowszymi zamiennikami nie zawsze oznacza dostarczanie mniejszej ilości kalorii.
Poniższa lista zawiera propozycje zamienników słodyczy o wysokiej wartości odżywczej dla organizmu. W nawiasach podaliśmy kaloryczność na 100 g danego produktu:
Cukier w zbilansowanej diecie może się pojawić, lecz w niedużych ilościach. Zgodnie z zaleceniami WHO jego ilość nie powinna być wyższa niż 10% kaloryczności diety.
Zdrowe odżywianie to inwestycja w zdrowie na lata. Jeśli nie wiesz, jak komponować zbilansowane posiłki, nie masz czasu gotować lub po prostu nie lubisz spędzać czasu w kuchni zachęcamy do skorzystania z naszego cateringu dietetycznego dla wymagających! Do wyboru masz różne warianty np. dietę niskoglikemiczną, dietę klasyczną czy dietę wegetariańską. W każdym jadłospisie pojawiają się słodkie i wytrawne dania, aby dieta była różnorodna i smaczna!