Menu
Jak odkwasić organizm?

W internecie często można spotkać się z przekonaniem, że przyczyną gorszego samopoczucia może być zakwaszenie organizmu, czyli zaburzenie gospodarki kwasowo-zasadowej. Jakie symptomy powinny skłonić nas do odkwaszenia organizmu? Jak skutecznie odkwasić organizm domowymi sposobami, czyli za pomocą diety? Jakie produkty zasadowe, warto jeść codziennie, a czego unikać? Powyższą tematykę podejmujemy w poniższym materiale, do którego lektury, zachęcamy.

 

Spis treści:

  1. Czym jest zakwaszenie organizmu?
  2. Kwasica metaboliczna a zakwaszenie organizmu
  3. Przyczyny zakwaszenia organizmu
  4. Jakie objawy mogą wskazywać, że niezbędne jest odkwaszenie organizmu?
  5. Wpływ diety na odkwaszenie organizmu
  6. Zalecenia diety odkwaszającej, czyli diety alkalicznej
  7. Produkty na odkwaszenie, czyli zasadowe (alkalizujące)
  8. Odkwaszenie organizmu – jakich produktów unikać?

 

Czym jest zakwaszenie organizmu?

Zakwaszenie organizmu to pojęcie bardzo modne. Jak sama nazwa wskazuje odnosi się do zaburzonej równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, w kierunku jego zakwaszenia. Ale właściwie, co to oznacza?

 

By lepiej zrozumieć poznajmy pojęcie skali pH. Ta pozwala ocenić kwasowość, neutralność lub zasadowość danej substancji czy płynu. Klasyfikacji dokonuje się na podstawie zawartości konkretnych jonów, które determinują odczyn płynu.

 

Zakres wspomnianej skali pH mieści się w przedziale od  0 do 14. Substancje o pH:

•    poniżej 7 określa się kwasowymi, 
•    powyżej 7 – zasadowymi,
•    równym 7 – neutralnymi. 

 

Jak te informacje mają się do utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu człowieka?


Warto wiedzieć, że krew zdrowej osoby ma pH lekko zasadowe (zakres między 7.35 a 7.45). Podobnie płyn śródmiąższowy, nazywany też tkankowym, który wypełnia przestrzenie międzykomórkowe. Oddając mocz do badania ogólnego uzyskujemy informację o pH tego płynu. Prawidłowy zakres mieści się w przedziale od 4.6 do 8.0 zależnie od kompozycji diety. Przy diecie bogatej w mięso i ubogiej w warzywa pH moczu może być bardziej kwaśne, a u wegan częściej występuje pH zasadowe. Jednak dieta to nie jedyny czynnik, który determinuje pH moczu. 

 

Jak odkwasić organizm? Zanim przystąpimy do działania, warto wykonać podstawowe badania jak np. badanie ogólne moczu,

 

Czy tak łatwo jest zmienić pH płynów ustrojowych, takich jak krew czy mocz? O ile na pH moczu mamy wypływ poprzez stosowaną dietę, tak na pH krwi nie.

Wartość pH tego płynu zależy m.in. od:

  • ogólnej kondycji zdrowotnej organizmu,
  • sprawności układu oddechowego,
  • sprawności układu moczowego, który oczyszcza krew ze zbędnych metabolitów,
  • stanu wątroby,
  • a także chorób towarzyszących i skuteczności ich leczenia.

 

Kwasica metaboliczna a zakwaszenie organizmu

Kwasica metaboliczna to nie pojęcie tożsame z zakwaszeniem organizmu. 

Kwasica metaboliczna nie ma nic wspólnego z popularnym terminem zakwaszenia organizmu. Jest stanem poważnie zagrażającym życiu człowieka i w większości przypadków wymaga hospitalizacji. W przebiegu kwasicy metabolicznej dochodzi do obniżenia pH krwi. Ma to miejsce na skutek zwiększonego zatrzymania w organizmie związków o charakterze kwasotwórczym i/lub zwiększonej utraty substancji zasadotwórczych. 

 

Do kwasicy metabolicznej może dojść u osób z cukrzycą, która jest niewłaściwie kontrolowana za pomocą stosowanych leków i diety. Innym powodem mogą być poważne choroby nerek np. ostra niewydolność nerek, wątroby, a także obfite biegunki i wymioty towarzyszące jelitówce.  

 

Zakwaszenie organizmu, przez specjalistów dotyczących żywienia oraz lekarzy, określane jest jako mit. Nie ma bowiem jednostki chorobowej, ani schorzenia o takiej nazwie. Najprawdopodobniej termin „zakwaszenie organizmu” został wymyślony przez producentów suplementów diety. Suplementów, czyli środków spożywczych, których wprowadzenie na rynek nie wymaga specjalistycznych badań potwierdzających skuteczność obecnych w nich składników. 

 

Przyczyny zakwaszenia organizmu

Przyczyn zakwaszenia organizmu, które rozumiemy jako obniżone pH oddawanego moczu, może być wiele. W większości odnoszą się do prowadzonego stylu życia, ale powodem bywają również infekcje lub choroby układu moczowego.

 

Jakie codzienne nawyki mogą przyczyniać się do „zakwaszenia organizmu”? Są to m.in.:

  • używki, takie jak alkohol, papierosy, ale również bardzo duże spożycie kawy w ciągu dnia,
  • stosowanie bardzo rygorystycznych diet odchudzających, 
  • stosowanie niezbilansowanych monodiet np. diety Dukana,
  • głodzenie się, 
  • niewielkie spożycie warzyw i owoców w ciągu dnia,
  • dieta w stylu zachodnim, czyli uboga w warzywa i owoce, produkty z pełnego ziarna, a bogata w cukier, oczyszczone zboża, potrawy długo smażone, przekąski, dania fastfood itp.
  • niewielkie spożycie wody w ciągu dnia,
  • stres,
  • niedobór snu.

 

Jeśli zastanawiasz się, jak odkwasić organizm, przyjrzyj się diecie i swojemu stylowi życia.

 

Warto podkreślić, że zmiana pH moczu na zasadowy, nie zawsze jest korzystna. W zasadowym pH chętniej rozwijają się bakterie i drobnoustroje. Oznacza to, że osoby z zasadowym odczynem moczu  częściej mogą miewać problemy z infekcjami układu moczowego.

 

Jakie objawy mogą wskazywać, że niezbędne jest odkwaszenie organizmu?

Objawy zakwaszenia organizmu, które najczęściej wymieniane są w artykułach podejmujących tę tematykę to m.in.:

  • bóle głowy,
  • bóle mięśniowe,
  • bóle stawów,
  • przewlekłe uczucie zmęczenia, 
  • pogorszone samopoczucie, 
  • dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak zgaga, niestrawność wzdęcia itp.
  • obniżona odporność organizmu, co objawia się częstszymi infekcjami lub alergiami,
  • pogorszona kondycja skóry, włosów oraz paznokci.

 

Czy potrzebuję odkwaszenia organizmu? W większości przypadków odpowiedź brzmi nie, ponieważ nie ma takiej jednostki chorobowej. 

 

Łatwo zauważyć, że powyższa lista uwzględnia symptomy, które mogą świadczyć o różnych problemach zdrowotnych. Równie dobrze mogą wynikać z niedoborów pewnych składników odżywczych, świadczyć o przemęczeniu spowodowanym szybkim trybem życia lub niedoborem snu. Powodów gorszego samopoczucia może być wiele.

 

Aby dowiedzieć się, co nam dolega warto skonsultować swój stan zdrowia z lekarzem pierwszego kontaktu i wykonać podstawowe badania. Należą do nich m.in.:

  • morfologia krwi, 
  • badanie ogólne moczu, 
  • poziom hormonów tarczycy, 
  • stężenie witaminy D we krwi, 
  • lipidogram – czyli poziom cholesterolu ogólnego, cholesterolu LDL i HDL,
  • poziom glukozy i insuliny na czczo. 

 

Warto także sprawdzić ciśnienie tętnicze krwi oraz masę ciała. 

 

Powodem gorszego samopoczucia może być również niewłaściwie skomponowana dieta. Warto podkreślić, że o zdrowe odżywianie powinny dbać zarówno osoby zdrowe, jak i ze zdiagnozowanymi chorobami np. cukrzycą, dną moczanową, otyłością itp. Sposób żywienia niedopasowany do stwierdzonej jednostki chorobowej sprawia, że chory odczuwa więcej jej objawów.

 

Wpływ diety na odkwaszenie organizmu

Koncepcja diety alkalicznej na odkwaszenie organizm powstała już ponad 100 lat temu. Przyświeca jej idea, iż żywność o charakterze kwasotwórczym spożywana w nadmiarze przyczynia się do rozwoju chorób cywilizacyjnych m.in. nowotworów i chorób krążeniowych. Jej zwolennicy twierdzą, iż za pomocą pokarmu z łatwością można dowolnie zmienić pH organizmu na kwasowy, zasadowy lub neutralny.

 

Jak wyjaśniliśmy wcześniej, dietą w pewnym stopniu możemy wpłynąć na pH moczu, natomiast nie jest to jedyny czynnik, który determinuje jego charakter. Dietą czy domowymi sposobami nie jesteśmy w stanie wpłynąć na pH płynów ustrojowych.

 

Jak odwasić organizm? Z pewnością w diecie przyda się więcej owoców.

 

Zalecenia diety odkwaszającej, czyli diety alkalicznej

Wprowadzenie zasad diety odkwaszającej organizm polecane jako jeden z domowych sposobów na odkwaszenie organizmu i przywrócenie równowagi gospodarki kwasowo-zasadowej.

 

Dieta alkaliczna zakłada zwiększenie spożycia produktów, które mają charakter zasadowy, a ograniczenie pokarmów kwasotwórczych. Według jej zwolenników udział pokarmów kwasotwórczych w diecie powinien wynosić ok. 30%, a zasadowych ok. 70%. 

 

Preferowane są posiłki bezmięsne, obfitujące w żywność roślinną. Warzywa powinny stanowić bazę każdego dania. Można podawać je na surowo w formie słupków, plasterków lub surówek, jarzyn gotowanych na parze, a także świeżo wyciskanych soków. 

 

Zalecenia diety odkwaszającej obejmują również wypijanie minimum 2 litrów wody dziennie. Wskazane są również zioła wspomagające odkwaszenie organizmu, które służą do przygotowania naparów. Wspieranie odkwaszenia organizmu przypisuje się  m.in. pokrzywie, ostropestowi plamistemu i mniszkowi lekarskiemu. Pite regularnie w postaci herbatek wspomagają działanie nerek i wątroby, czyli głównych narządów odpowiedzialnych za oczyszczanie organizmu. 

 

Odkwaszający styl życia wymaga rezygnacji z używek, takich jak alkohol i papierosy oraz ograniczenia picia mocnej kawy.

 

Produkty na odkwaszenie, czyli zasadowe (alkalizujące)

Pokarmy odkwaszające organizm to przede wszystkim żywność roślinna. Za najbardziej wskazane uznaje się zielone warzywa, takie jak:

  • szparagi, 
  • sałaty, 
  • szpinak, 
  • brokuły, 
  • brukselka,
  • cukinia,
  • jarmuż. 

 

Warzywne produkty odkwaszające organizm to również:

  • dynia,
  • seler,
  • cebula,
  • kalafior,
  • kapusta,
  • czosnek.

 

Wśród owoców preferowane są cytrusy, takie jak grejpfrut, pomarańcze, pomelo czy mandarynki. Stanowią one bogate źródło witaminy C i antyoksydantów. Do produktów alkalizujących należą również gruszki, jabłka, brzoskwinie, mango, ananas, agrest i kiwi.

 

Odkwaszające działanie mają ponadto ziemniaki i bataty. Są one dobrym źródłem węglowodanów złożonych, podobnie jak polecana na diecie odkwaszającej kasza jaglana i płatki owsiane.

 

Na diecie odkwaszającej organizm wskazane są orzechy i nasiona m.in. migdały, pestki dyni i nasiona słonecznika. Dodatek do posiłków powinny stanowić oleje roślinne i oliwa z oliwek, które mają charakter neutralny. Wymienione produkty stanowią dobre źródło zdrowych tłuszczów, które pozwalają rozpuścić się witaminom i antyoksydantom obecnym w żywności. Dzięki temu organizm może wykorzystać je do celów metabolicznych.

 

Ważnym elementem diety alkalizującej organizm są nasiona roślin strączkowych. Są to czarna, biała i czerwona fasola, kolorowa soczewica, ciecierzyca, soja i groch. Wymienione produkty zasadowe stanowią wartościowe źródło białka, które zapewnia sytość i jest niezbędne do regeneracji tkanek organizmu. W ograniczonych ilościach na diecie odkwaszającej organizm dopuszczalne są niskotłuszczowe produkty mleczne np. jogurt, kefir, maślanka. Nabiał zapewnia białko, wapń oraz magnez i witaminę B2.

 

Odkwaszenie organizmu – jakich produktów unikać?

Zgodnie z koncepcją diety alkalizującej produktami, jakich nie należy jeść jest żywność wysokoprzetworzona. Nie zalecane są pokarmy z białej oczyszczonej mąki, słodycze, słodkie i słone przekąski, a także duże ilości mięsa oraz ryb.

 

W świetle aktualnych badań naukowych dieta alkaliczna nie ma potwierdzonej skuteczności. Nie stwierdzono, aby zastosowanie diety odkwaszającej organizm pozwoliło obniżyć ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych.

 

Zdecydowanie lepiej postawić na sprawdzony catering dietetyczny Dieta Premium. Dla osób, które chciałby spróbować odżywiać się roślinnie stworzyliśmy pełnowartościową, bogato odżywczą dietę wegańską, która zaskoczy nawet najbardziej wymagające kubki smakowe.

 


Bibliografia:

  1. Wiśniewska K.: Zakwaszenie organizmu – prawda czy mit? NCEŻ

Masz pytania? Zostaw numerZadzwonimy

22 257 86 26
Dietapremium.pl korzysta z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe