Mówi się, że regularne posiłki są podstawą odpowiednio zbilansowanej diety, a w przypadku odchudzania mogą przynieść zaskakujące efekty. Do dziś krążą mity na temat idealnej liczby dań, które należy spożywać w ciągu dnia – wynosi ona od 1 do nawet 7. Zobacz, co ile godzin należy jeść i dlaczego liczba posiłków ma tak duże znaczenie!
Oczywiście, że tak, zwłaszcza jeśli właśnie się odchudzasz. Jak się okazuje – najlepszym rozwiązaniem dla metabolizmu i układu pokarmowego jest częste spożywanie mniejszych porcji.
Powodów jest kilka:
Ile w takim razie powinno się jeść posiłków dziennie? Zdecydowanie rekomendujemy 5 dań, czyli śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Ewentualnie, jeśli Twoja praca czy tryb życia na to nie pozwalają, możesz zrezygnować z jednego z nich, najlepiej z podwieczorku. Ważne jest, aby zachować odpowiednie odstępy czasowe, w których Twój układ pokarmowy będzie mieć czas na strawienie wcześniejszego pokarmu, a Ty nie poczujesz głodu, który mógłby doprowadzić do podjadania.
Podsumowując – decyzja, czy będziesz jeść 4 czy 5 posiłków dziennie, powinna być dostosowana do Twojego aktualnego stanu zdrowia, trybu życia i realnych możliwości. Pamiętaj, aby każda porcja zapewniała uczucie sytości (a nie przejedzenia!) oraz zawierała dodatek warzyw, które są źródłem witamin, minerałów i błonnika.
Spożywanie 5 posiłków dziennie niesie za sobą szereg zalet. Przede wszystkim zaplanowanie maksymalnie 3- lub 4-godzinnych przerw między posiłkami pozwala uniknąć uczucia głodu i jednocześnie wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego. Mniejsze porcje są łatwiejsze do strawienia – organizm potrzebuje do tego mniej energii, dzięki czemu znika uczucie ciężkości i ospałości. Regularne spożywanie posiłków pozwala również ograniczyć problemy z zaparciami.
Na tym nie koniec! Krótkie przerwy między posiłkami i częstsze jedzenie mniejszych porcji mogą uchronić Cię przed podrażnieniem, a nawet uszkodzeniem błony śluzowej żołądka. Przyczyną są soki trawienne, które są wydzielane bez względu na to, czy coś jesz. Zbyt długie odstępy czasowe między kolejnymi daniami mogą dodatkowo zwiększać łaknienie i sprawiać, że spożywasz o wiele więcej kalorii, niż jest Ci w rzeczywistości potrzebne.
Odpowiedzieliśmy już na pytanie, ile posiłków dziennie najlepiej spożywać.Czas sprawdzić, co ile godzin powinno się jeść. Odpowiednie przerwy między daniami to nie tylko wsparcie prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Dzięki nim możesz także utrzymać prawidłową masę ciała lub doprowadzić do redukcji – zbyt długie odstępy mogą powodować gromadzenie zapasów tłuszczu przez organizm, obniżać poziom glukozy czy nawet wpływać negatywnie na samopoczucie. Głód odbija się nie tylko na Twoim ciele, ale także na koncentracji czy nastroju.
W takim razie co ile godzin powinno się jeść posiłki? Najlepiej, aby przerwy między kolejnymi daniami wynosiły około 3-4 godziny.
Przykładowy plan dnia może wyglądać następująco:
A co ile jeść posiłki, jeśli w ciągu dnia spożywasz je tylko 4 razy? W takiej sytuacji najlepiej sprawdzają się przerwy wynoszące maksymalnie 4 godziny, czyli:
Oczywiście, jeśli wstajesz wcześniej lub później, możesz dostosowywać godziny posiłków tak, aby pasowały do Twojego planu dnia. Ważne natomiast, aby zachować 3- lub 4-godzinne odstępy.
Wiesz już, jak rozplanować 5 posiłków dziennie i co ile godzin należy jeść. A jak powinien wyglądać optymalny podział całodobowej wartości energetycznej dań? Przyjęło się, że:
Jeśli jednak zdecydujesz się na 4 posiłki dziennie, to zgodnie z rekomendacją Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej podział kalorii powinien wyglądać następująco:
Aby obliczyć wartość energetyczną każdego posiłku, wystarczy znać swoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne. Najlepszym sposobem na poznanie dokładnego wyniku jest skorzystanie z pomocy dietetyka.
Catering dietetyczny oferuje codziennie tę samą liczbę posiłków o wybranej kaloryczności. Korzystanie z usług cateringu powoduje, że automatycznie nabieramy nawyku regularnego jedzenia. Nie trzeba bowiem robić zakupów, wymyślać przepisów na posiłki, ani ich przygotowywać.
Catering dietetyczny to wygoda, ale też różnorodne smaki i pewność, że specjaliści (dietetycy, kucharze) zadbają o to, aby dostarczyć Ci najlepiej zbilansowaną dietę.