Hashimoto to poważna choroba tarczycy. Diagnozowana jest coraz częściej i szacuje się, że zmaga się z nią już prawie 800 tysięcy Polaków. Swoją nazwę wzięła od nazwiska japońskiego lekarza Hakaru Hashimoto, który w 1912 roku jako pierwszy zdiagnozował i opisał autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. W terapii Hashimoto dieta ma kluczowe znaczenie. Musi być odpowiednio zaplanowana i zbilansowana. Z tego artykułu dowiesz się, na czym dokładnie polega ta choroba i jakie są jej objawy, a także co powinno znaleźć się na Twoim talerzu, jeśli należysz do osób, u których ją zdiagnozowano.
Spis treści:
Hashimoto, jak każda choroba autoimmunologiczna, polega na tym, że nieprawidłowo działający układ odpornościowy, zamiast zwalczać patogeny, zaczyna atakować zdrowe komórki naszego organizmu – w tym przypadku tarczycę, doprowadzając do powstania stanu zapalnego, niszczenia miąższu i powiększenia gruczołu. Zaatakowana tarczyca zaczyna wytwarzać mniej hormonów (T4, czyli tyroksyny oraz T3, czyli trijodotyroniny), dając objawy niedoczynności. Powstałych w ten sposób zmian niestety nie da się cofnąć, dlatego od razu po zauważeniu pierwszych symptomów, należy rozpocząć terapię.
Objawy choroby Hashimoto są takie same jak w przypadku niedoczynności tarczycy. Do najczęściej występujących należą:
Osoby, u których zdiagnozowano Hashimoto, planując swój jadłospis, powinny zwrócić uwagę przede wszystkim na to, by ich dieta dostarczała substancji odżywczych na prawidłowym poziomie. Należy zadbać o to, by posiłki były bogate w niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu makro- i mikroelementy. Do najistotniejszych z nich należą:
Białko w diecie osób zmagających się z chorobą Hashimoto jest niezwykle istotne, ponieważ stanowi ono niezbędny element w procesie syntezy hormonów tarczycy. Dobre źródła białka w diecie to chude mięso i ryby, jaja, a także warzywa strączkowe takie jak fasola, ciecierzyca, soczewica i groch, tofu, orzechy i niektóre kasze. Nasycone kwasy tłuszczowe zawarte głównie w wysoko przetworzonych pokarmach, maśle, smalcu i tłustym mięsie, warto zastąpić znacznie zdrowszymi tłuszczami roślinnymi. Dobrym wyborem będzie na przykład oliwa, olej lniany, olej z pestek dyni, a także nasiona, orzechy i awokado. Dodatkowo, żeby zapobiegać często występującym przy tej chorobie zaparciom, należy zadbać o to, by w naszym jadłospisie znalazły się produkty bogate w błonnik pokarmowy. Należą do nich surowe warzywa i owoce, razowe pieczywo, pełnoziarniste makarony, brązowy lub dziki ryż i wszelkie kasze. Produkty zbożowe, oprócz tego, że dostarczają sporo błonnika, mogą zaspokoić również nasze zapotrzebowanie na witaminy z grupy B i magnez. Doskonałym źródłem żelaza są buraki, natka pietruszki i pestki dyni, a selen znajdziemy między innymi w orzechach brazylijskich, tuńczyku, łososiu i jajach.
Warto zwrócić uwagę również na to, że produkty nabiałowe, przez wysoką zawartość wapnia, utrudniają wchłanianie żelaza z pożywienia, dlatego przetworów mlecznych nie powinno się spożywać w jednym posiłku z tymi, które mają dostarczyć nam żelaza. Dodatkowo, chorzy na Hashimoto znacznie częściej niż osoby zdrowe zmagają się z nietolerancjami pokarmowymi, dlatego choć nie zawsze jest to konieczne, dieta bez glutenu i nabiału lub dieta bez glutenu i laktozy mogą okazać się świetnym rozwiązaniem.
Odpowiednio zbilansowany jadłospis ma kluczowe znaczenie w terapii Hashimoto, a jego zaplanowanie na początku może wydać się prawdziwym wyzwaniem. Żeby mieć pewność, że odżywiasz się zdrowo i dostarczasz sobie wszystkich niezbędnych składników, możesz wypróbować catering dietetyczny. Warszawa, Kraków, Poznań, Wrocław i mnóstwo innych miejscowości w Polsce oferuje możliwość skorzystania z darmowej dostawy zestawu pełnowartościowych posiłków wprost pod Twoje drzwi, a dzięki temu Ty możesz cieszyć się smacznym jedzeniem i wygodą, którą daje dieta pudełkowa. Hashimoto nie można lekceważyć, ale dzięki odpowiedniej dietoterapii, cierpiące na nią osoby mogą cieszyć się dobrym samopoczuciem.