Dieta kopenhaska trwa tylko 13 dni. Jej jadłospis jest ściśle opracowany i wymaga skrupulatności w stosowaniu. Uwzględnia niewiele produktów, dlatego jest restrykcyjny i monotonny. Jeśli rozważasz zastosowanie diety kopenhaskiej, w poniższym artykule przedstawiamy najważniejsze zasady, produkty zalecane i niezalecane. Czy warto „przemęczyć się” niecałe dwa tygodnie, aby uzyskać „spektakularne” efekty? Przeczytaj nasz materiał i sam zdecyduj.
Spis treści:
1. Dieta kopenhaska
2. Zasady diety kopenhaskiej
3. Dieta kopenhaska – pory spożywania posiłków
4. Co jeść na diecie kopenhaskiej?
5. Czego nie jeść na diecie kopenhaskiej?
6. Wady diety kopenhaskiej
Dieta kopenhaska nazywa się również dietą szwedzką lub trzynastodniową. Kojarzona jest z rozpoczynaniem dnia od kubka czarnej kawy, której smak poprawia skromna kostka cukru. Trzyposiłkowy jadłospis diety kopenhaskiej bazuje na produktach wysokobiałkowych, natomiast w niewielkich ilościach uwzględnia produkty dostarczające węglowodany i tłuszcze. W posiłkach pojawia się przede wszystkim mięso, jaja oraz małe porcje produktów mlecznych, oliwy z oliwek, warzyw i owoców.
Dieta trzynastodniowa jest rygorystyczna, monotonna i bardzo niskokaloryczna, gdyż dziennie dostarcza nie więcej niż 800 kcal. Jej stosowanie przez nie całe dwa tygodnie ma pozwolić zrzucić nawet kilkanaście kilogramów. Obietnica spektakularnych efektów zachęca do podjęcia trudnego wyzwania, ale czy warto? Czy osiągnięte efekty pozostają z nami na długo? Przyjrzyjmy się temu bliżej.
Dieta kopenhaska jest monotonna, ponieważ jej jadłospis uwzględnia bardzo wąską grupę produktów spożywczych. Stosując tę dietę, dopuszczalne są przede wszystkim pokarmy wysokobiałkowe, niektóre wysokotłuszczowe, a także niewielkie ilości warzyw i owoców. Nie zalecana jest sól, ani przyprawy.
Warto podkreślić, że jadłospis diety trzynastodniowej jest ściśle określony na każdy dzień stosowania. Zwykle każdy poranek rozpoczyna się od kawy z kostką cukru zamiast zbilansowanego i sycącego śniadania. W czasie trzynastodniowej diety raz zastępuje ją kubek herbaty z cukrem, a innego dnia symboliczna porcja surówki z tartej marchewki z sokiem cytrynowym. Stosując dietę kopenhaską, należy spożywać posiłki określone w rozpisce w ściśle ustalonych porcjach i o konkretnych porach w ciągu dnia. Oprócz dań z jadłospisu każdego dnia zaleca się wypić ok. 2 litry wody.
Dieta kopenhaska ma ściśle określony skład posiłków, które należy spożywać w konkretne dni diety. Łącznie dostarczają do 800 kcal. Posiłki nie są różnorodne, a ponadto należy zjadać je o ustalonych porach w ciągu dnia. Każdego dnia najlepiej o tej samej godzinie. Śniadanie należy spożyć między 8:00 a 9:00, lunch między 12:00 a 14:00, natomiast kolację przed godz. 18:00.
Dieta kopenhaska wymaga zaangażowania i ścisłego trzymania się rozpiski posiłków do spożycia na dany dzień:
• w formie śniadania 5 razy w tygodniu pojawia się czarna kawa z kostką cukru, 1 raz zastępuje ją herbata z cukrem, a drugi raz tarta marchewka z sokiem cytrynowym,
• 2 razy w tygodniu jako dodatek do kawowego śniadania pojawia się mała kromka chleba podana w formie grzanki.
• 5 razy w tygodniu występuje mięso w postaci grillowanego, duszonego, smażonego bez tłuszczu albo pieczonego befsztyka wołowego lub piersi z kurczaka; raz w tygodniu pojawia się kilka plasterków szynki np. drobiowej,
• 1 raz w tygodniu występuje duża porcja pieczonej lub grillowanej ryby – dorsza, pstrąga, soli,
• 4 razy w tygodniu występują jaja gotowane na twardo,
• 2 razy w tygodniu występują produkty mleczne w postaci jogurtu naturalnego i serka ziarnistego,
• codziennie do lunchu i kolacji uwzględniane są warzywa spośród wymienionych – marchew, sałata, pomidor, szpinak, brokuł, w konkretne dni z dodatkiem oliwy z oliwek lub soku cytrynowego,
• kilka razy w tygodniu występują owoce np. jabłko, grejpfrut, ananas lub inne.
Jadłospis diety kopenhaskiej jest mocno ograniczony pod względem różnorodności wykorzystywanych produktów spożywczych. Eliminuje wiele wartościowych pokarmów, które zapewniają witaminy, składniki mineralne, błonnik i antyoksydanty.
Do odżywczych, lecz niezalecanych pokarmów na diecie kopenhaskiej należą:
• produkty zbożowe np. kasze, makaron, płatki zbożowe, otręby, które są źródłem węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, potasu czy magnezu,
• orzechy, nasiona, pestki, które są źródłem zdrowych tłuszczów, błonnika, białka, witamin, składników mineralnych i antyoksydantów,
• nasiona roślin strączkowych, które dostarczają białko roślinne, węglowodany złożone, błonnik pokarmowy, a także cenne witaminy i składniki mineralne,
• większość warzyw i owoców, które są źródłem witaminy C, potasu, antyoksydantów i błonnika,
• większość produktów mlecznych, z wyjątkiem jogurtu i serka ziarnistego, które dostarczają białko, magnez, wapń i witaminę B2,
• zioła i przyprawy zapewniające związki o działaniu antyoksydacyjnym.
Dieta kopenhaska nie jest polecaną metoda odchudzania. Poniżej wyjaśniamy dlaczego.
1. Dieta trzynastodniowa jest bardzo niskokaloryczna. Dzienny jadłospis zapewnia zaledwie ok. 800 kcal. Dla porównania zgodnie z polskimi zaleceniami, zapotrzebowanie kaloryczne dziecka o niskiej aktywności fizycznej w wieku 1-3 lat wynosi 1000 kcal. Potrzeby energetyczne kobiety w wieku 31-50 lat w masie ciała 65 kg i niskiej aktywności fizycznej wynoszą ok. 1800 kcal, a mężczyzny o tych samych parametrach – 2250 kcal. Ponadto jadłospis nie uwzględnia różnych potrzeb energetycznych oraz zapotrzebowania na składniki odżywcze.
2. Dieta kopenhaska jest ubogoenergetyczna i niskowęglowodanowa, w czasie jej stosowania mogą wystąpić następujące objawy:
• zmęczenie,
• senność,
• brak energii,
• zawroty głowy i omdlenia,
• szybkie bicie serca,
• problemy ze snem,
• zaburzenia koncentracji,
• trudności w skupieniu,
• apatia,
• nerwowość,
• bóle głowy,
• duży apatyt.
3. Ponieważ dieta kopenhaska jest bardzo niskokaloryczna, przyczynia się do utraty nie tylko tkanki tłuszczowej, ale i cennej tkanki mięśniowej. Tkanka mięśniowa napędza metabolizm, a jej straty powodują obniżenie podstawowej przemiany materii. W efekcie po powrocie do dawnego sposobu odżywiania, większość osób doświadcza efektu jojo. Oznacza to, że szybko odzyskują stracone kilogramy z nawiązką.
4. Dieta kopenhaska jest mało zróżnicowana, co przyczynia się do niedoborów licznych składników odżywczych. Jadłospisu tej diety nie da się prawidłowo zbilansować, ponieważ wyklucza większość spożywanej żywności. Dieta nie zapewnia wystarczająco tłuszczów, kwasów omega-3, węglowodanów, błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, witaminy D, magnezu, żelaza, wapnia, potasu, cynku i wielu innych substancji, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
5. Dieta dostarcza zbyt mało błonnika pokarmowego, dlatego w czasie jej stosowania mogą pojawić się zaparcia.
6. Dieta kopenhaska nie uczy budowania zdrowej relacji z jedzeniem i zdrowych nawyków żywieniowych. Po jej zakończeniu szybko odzyskane kilogramy mogą powodować uczucie braku skuteczności i zniechęcić do podjęcia próby zdrowego odchudzania.
Zależy ci na zrzuceniu kilku nadprogramowych kilogramów w zdrowy sposób? W naszej ofercie masz do wyboru diety pudełkowe w różnych wariantach kalorycznych. Jeśli spożywasz tylko produkty roślinne, polecamy dietę wegańską. Dla osób, które chcą ograniczyć tylko mięso stworzyliśmy, dietę wegetariańską z rybami lub bez. A jeśli masz problem z zaparciami lub insulinoopornością – wybierz dietę pudełkową niskoglikemiczną.
Skontaktuj się z naszymi dietetykami, którzy chętnie doradzą Ci w kwestii doboru rodzaju i kaloryczności diety do Twoich potrzeb.