Cukrzyca to choroba metaboliczna związana z gospodarką węglowodanową. Należy do najbardziej rozpowszechnionych chorób na świecie. Polega w skrócie na nieprawidłowej glikemii (stężeniu glukozy we krwi), co może mieć konsekwencje w postaci otyłości, niewydolności nerek, zaburzeń widzenia, neuropatii (zaburzeń czucia). Poza terapią lekami bardzo ważna jest dieta dla diabetyka. Co jeść przy cukrzycy, by zminimalizować rozwój choroby?
Spis treści:
Przyczyna choroby może być rozmaita, a czynnikami wpływającymi na jej rozwój są m. in. uwarunkowania genetyczne, otyłość i nadwaga, przewlekły stres, działanie leków, reakcje autoimmunologiczne, toksyny chemiczne, a nawet niedobory żywieniowe. Oczywiście w zależności od głównego prawdopodobnego powodu rozwinięcia choroby, należy indywidualnie podejść do terapii, ale odpowiednia dieta to wspólny czynnik wpływający na – nie tyle wyleczenie, gdyż nie jest to zupełnie możliwe – postępowanie choroby.
Jaka dieta dla cukrzyka? Przede wszystkim zindywidualizowana, odpowiednio zbilansowana od kątem kalorii, makroskładników (białek, tłuszczów, węglowodanów) oraz składników mineralnych i witamin. Te podstawy są ważne niezależnie od tego, czy ktoś choruje, czy nie – zdrowa dieta to pokrywająca zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze. Ale gdy u kogoś występuje cukrzyca, do tych podstaw należy dodać jeszcze jedna ważną zasadę diety: niski indeks glikemiczny produktów. Oznacza to, że dieta dla diabetyka powinna opierać się o artykuły spożywcze, które nie będą powodowały nagłego i znacznego podwyższenia stężenia glukozy we krwi.
Przede wszystkim trzeba więc zrezygnować z rafinowanych, oczyszczonych węglowodanów, które poza cukrami prostymi nie dostarczają zbyt wielu składników odżywczych. Należą do nich napoje gazowane i słodzone, słodycze, wypieki z białej mąki i tym podobne.
Produkty, które zdecydowanie powinny pojawiać się w menu cukrzyka to te charakteryzujące się niskim lub średnim indeksem glikemicznym. W skrócie mówiąc, to wszystkie te artykuły, które zawierają w sobie błonnik lub tłuszcz. Powodują one, że cukier z danego produktu wchłania się wolniej w jelicie, a stężenie glukozy we krwi jest bardziej unormowane. Dlatego podstawowe produkty, jakie powinna zawierać dieta dla diabetyka to warzywa, surowe owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy, nasiona i pestki. Jednak tutaj uwaga – przy wysokim spożyciu błonnika należy tym bardziej zadbać o regularne nawadnianie się, ponieważ błonnik w połączeniu z małą ilością wypijanej wody to prosta droga do zaparć.
W akapicie wyżej podkreśliliśmy, że warto w diecie cukrzyka uwzględnić warzywa i owoce, ale niestety nie wszystkie będą działały równie korzystnie na gospodarkę węglowodanową. Warto wiedzieć, że wszelkie przetwory owocowe i warzywne, a także niektóre gotowane owoce i warzywa charakteryzują się dużo wyższym indeksem glikemicznym, niż ich wersje jedzone na surowo. Do takich produktów należą na przykład marchewki, buraki i jabłka. Ze względu na naturalną wysoką zawartość cukrów, a niską ilość błonnika, cukrzycy nie powinni też w swoim codziennym menu uwzględniać dużych ilości bananów czy mango.
Czy dieta pudełkowa to dobre rozwiązanie przy cukrzycy? Dlaczego nie! Wystarczy, by catering dietetyczny charakteryzował się menu o niskim i średnim indeksie glikemicznym. O to obecnie nietrudno nawet w standardowych wersjach menu cateringowego, ponieważ dieta pudełkowa z zasady proponuje menu, którego dania oparte są o zasady zdrowego żywienia. A jedną z tych zasad jest uwzględnianie produktów wysokobłonnikowych w diecie.
Nie wiesz jak dobrać dietę oraz odpowiednią aloryczność? Skorzystaj z darmowej porady dietetyka.
Zapraszamy do kontaktu: 22 257 86 26