Dieta GAPS (ang. Gut and Psychology Syndrome) to specyficzna i restrykcyjna interwencja dietetyczna, która została opracowana przez neurolożkę dr Natashę Campbell-McBride. W artykule wyjaśniamy, na czym polega dieta GAPS, omawiamy etapy diety GAPS oraz podajemy produkty dozwolone i zakazane.
Dieta GAPS została opracowana przez neurolożkę dr Natashę Campbell-McBride. Lekarka przez wiele lat pracowała z dziećmi i dorosłymi, u których zdiagnozowano choroby neurologiczne lub psychiczne. W tym czasie zaobserwowała, że kondycja jelit wpływa na stan i funkcjonowanie mózgu oraz podatność organizmu na stres. Zauważyła również, że stan jelit oddziałuje na zdrowie psychiczne i fizyczne pacjentów, a zatem również przebieg choroby i nasilenie jej objawów. Aby pomóc pacjentom w poprawie samopoczucia na co dzień, opracowała dietę GAPS.
Skrót GAPS (z ang. Gut and Psychology Syndrome) w nazwie diety to tzw. zespół psychologiczno-jelitowy. To zbiór objawów psychicznych i fizycznych, które mają wynikać ze złej kondycji jelit.
Dieta GAPS to unikatowa metoda odżywiania, która łączy:
Dieta GAPS ma na celu odżywienie organizmu chorych, wzmocnienie odporności i poprawę ogólnego stanu zdrowia, poprzez usprawnienie funkcji trawiennych i wsparcie funkcjonowania mózgu. Powyższe cele mają zostać osiągnięte, dzięki odbudowie i uszczelnieniu jelit oraz przywróceniu równowagi mikrobioty jelitowej.
Dieta GAPS została opracowana dla osób, które zmagają się z problemami trawiennymi, chorobami neurologicznymi, autoimmunologicznymi lub zaburzeniami psychicznymi. Zdaniem autorki dieta GAPS może być skuteczna w przypadku osób, u których zdiagnozowano:
Dieta GAPS to bardzo restrykcyjna dieta eliminacyjna o niskiej zawartości węglowodanów. Składa się z trzech głównych etapów. Są to:
1. Faza wprowadzająca, która składa się z 6 podetapów.
2. Faza pełnej diety GAPS, która w zależności od stanu pacjenta może trwać nawet 2 lata.
3. Faza stopniowego rozszerzania diety o wykluczone produkty, podczas stosowania protokołu.
Dieta GAPS skupia się na regeneracji mikroflory jelitowej i uszczelnieniu bariery jelitowej poprzez spożywanie łatwo przyswajalnych, naturalnych produktów. Duży nacisk stawia na pokarmy fermentowane. Jadłospis eliminuje żywność przetworzoną, cukier, alkohol oraz wiele produktów, które występują w diecie zgodnej z zasadami zdrowego odżywiania. Są to m.in. produkty zbożowe, warzywa skrobiowe, nabiał kupowany w sklepach spożywczych oraz rośliny strączkowe.
Pierwszą fazą diety GAPS jest faza wstępna, nazywana też wprowadzającą, która ma na celu stopniową regenerację jelit i odbudowę mikroflory bakteryjnej. Czas jej trwania to ok. 3-6 tygodni. Faza wprowadzająca składa się z sześciu podetapów, które należy zastosować chronologicznie, aby móc przejść do pełnej diety GAPS. Każdy etap wprowadza nowe produkty, zaczynając od lekkostrawnych posiłków płynnych.
Dobra tolerancja wszystkich pokarmów dozwolonych w fazie wstępnej diety GAPS to zielone światło, aby przejść do pełnej diety GAPS. Jeśli podczas fazy wprowadzającej, wystąpiły dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takie jak wzdęcia, bóle brzucha czy biegunki, należy zaprzestać stosowania diety.
Faza pełnej diety GAPS jest mniej surowa niż faza wstępna, lecz dieta nadal jest mocno restrykcyjna. Dopuszczalne są potrawy przygotowane z użyciem produktów, które zostały szczegółowo rozpisane w dalszej części materiału. Do picia do każdego posiłku polecany jest bulion lub sok z kiszonek.
Pełną fazę diety GAPS, należy stosować tak długo, aż ustąpią wszystkie dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Zwykle trwa to 1-2 lata. Do trzeciego etapu diety GAPS, należy przejść po 6. miesiącach bez dolegliwości trawiennych.
Etap reintrodukcji to stopniowe wprowadzanie wcześniej wykluczonych pokarmów, przy jednoczesnej obserwacji reakcji organizmu na nowe produkty. Jako pierwsze, autorka zaleca włączenie do diety ziemniaków, następnie produktów zbożowych i nasion strączków. Porcje powinny być niewielkie, a cały proces bardzo wolny.
W fazie pełnej diety GAPS (etap 2) dozwolone produkty spożywcze to:
Produkty niedozwolone podczas stosowania dwóch pierwszych faz diety GAPS to:
Dieta GAPS jest kontrowersyjnym sposobem odżywiania i jedną z najgorzej ocenianych diet przez specjalistów ds. żywienia. Jadłospis diety GAPS uwzględnia bardzo niewiele produktów, z czego większość to żywność pochodzenia zwierzęcego, bogata w nasycone kwasy tłuszczowe. Te powinny być limitowane w zdrowej i zbilansowanej diecie. Dodatkowo dieta GAPS jest uboga w błonnik pokarmowy oraz witaminy z grupy B, ponieważ ich źródłem są produkty zbożowe.
Efekty stosowania diety GAPS w kontekście leczenia chorób psychicznych i neurologicznych nie znajdują potwierdzenia w wynikach badań naukowych. Przed zastosowaniem diety GAPS, należy skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, ponieważ nieumiejętnie wprowadzona może spowodować niedobory wielu składników odżywczych i w efekcie pogorszyć stan zdrowia.
Przykładowy jadłospis diety GAPS w fazie pełnej diety to:
Zdrowa dieta, która oszczędza przewód pokarmowy, nie musi uwzględniać tylko kilku produktów spożywczych. Dania mogą być nadal smaczne i pełnowartościowe, przy zachowaniu komfortu trawiennego. Przekonaj się o tym, zamawiając dietę lekkostrawną z cateringu dietetycznego DietaPremium.
Mgr Martyna Matyas
Magister dietetyki, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, specjalizująca się w tworzeniu merytorycznych treści z zakresu żywienia i zdrowego stylu życia. Łączy wiedzę naukową z umiejętnością pisania przystępnych i angażujących tekstów, redagując artykuły oparte na aktualnych badaniach i rekomendacjach dietetycznych. Nieustannie poszerza swoją wiedzę, uczestnicząc w szkoleniach oraz śledząc nowinki ze świata dietetyki i medycyny. Jej celem jest edukacja czytelników i wspieranie ich w świadomym podejściu do zdrowia i odżywiania.