Menu
Czy sushi jest zdrowe? Tak, ponieważ dostarcza unikatowe składniki odżywcze.

Czy sushi jest zdrowe? Zdecydowanie tak, a dlaczego warto je jeść, wyjaśniamy w poniższym materiale. Dowiesz się, jakie są wartości odżywcze sushi, czyli jakich substancji pokarmowych dostarczysz do organizmu, włączając tę potrawę do swojej diety. Ponadto podpowiadamy, ile kalorii ma sushi i jak wybrać mniej kaloryczne rodzaje.

 

Spis treści:

 

  1. Czym jest sushi? Tradycyjne jedzenie sushi
  2.  Z czego składa się sushi? Rodzaje sushi
  3. Czy sushi jest zdrowe i czy warto jeść sushi?
  4. Dlaczego sushi jest zdrowe? Wartości odżywcze sushi
  5. Sushi jest zdrowe, ale ma wady…
  6. Ile kalorii ma sushi? 
  7. Czy sushi można jeść w ciąży? Zdrowe i bezpieczne opcje

 

Czym jest sushi? Tradycyjne jedzenie sushi

Sushi to charakterystyczna potrawa kuchni japońskiej, która kilka lat temu zyskała popularność również w Polsce. Najczęściej sushi ma kształt podłużnej rolki, którą z łatwością można złapać w dłoń i zjeść. Druga, zdecydowanie bardziej powszechna, metoda spożywania tej potrawy to pokrojenie rolki w poprzek na jednoporcjowe kawałki. Te chwyta się palcami lub pałeczkami, opcjonalnie zanurza w sosie sojowym, a następnie zjada w całości. 

 

Zestaw sushi zawiera porcję wasabi. To bardzo ostra zielona pasta, która powstaje ze startego korzenia japońskiego chrzanu. Odrobinkę wasabi można położyć na kawałek sushi, ale ten dodatek bywa jednym ze składników rolek. Aby oczyścić podniebienie ze smaku poprzedniego kawałka, przegryza się cienkie plasterki marynowanego imbiru – jasnego lub barwionego, który zyskuje różowy kolor. Do sushi nie pije się wody, a zieloną herbatę. 

 

Wasabi to ostra pasta, która urozmaica smak sushi.

 

Z czego składa się sushi? Rodzaje sushi

Bazę sushi stanowi ugotowany do miękkości kleisty, krótkoziarnisty ryż doprawiony octem ryżowym, solą oraz cukrem. Do zwinięcia niektórych rodzajów sushi i nadania pożądanego kształtu (zwartej rolki) wykorzystuje się cienkie jak papier arkusze nori, czyli suszone sprasowane wodorosty.

 

Wyróżniamy kilka rodzajów sushi:

  • maki, czyli rolki zawinięte nori z ryżem i nadzieniem w środku. Hosomaki zawierają oprócz ryżu tylko jeden składnik np. paseczki ogórka, tykwy czy pastę z tuńczyka. Futomaki są wieloskładnikowe. Przykładowo zawierają ryż, pieczonego łososia, sałatę rzymską, ogórka, awokado i serek philadelphia,
  • uramaki to tzw. odwrócone sushi. Oznacza to, że ryż znajduje się na zewnątrz rolki, wewnątrz są dodatki, a pomiędzy nimi arkusz nori,
  • nigiri to porcje ryżu uformowane w podłużne, owalne kąski, zwieńczone cienkimi plasterkami ryby i/lub awokado,  
  • sashimi – same kawałki surowej ryby, bez ryżu,
  • temaki – charakterystyczne sushi w formie rożka wykonanego z nori.

 

Najpopularniejsze dodatki do sushi to: 

  • kawałki surowych, grillowanych, smażonych w tempurze ryb lub owoców morza – zwykle to łosoś, ryba maślana, tuńczyk, węgorz, dorada, ośmiornica, krewetki, kalmary,
  • paluszki krabowe, które wbrew nazwie nie zawierają mięsa kraba, a mielone mięsa białych ryb, takich jak mintaj, dorsz czy morszczuk, 
  • pasta z tuńczyka, pieczonego łososia lub paluszków krabowych,
  • tofu,
  • jajko – najczęściej w postaci omletu, którym można zastąpić nori,
  • świeże lub marynowane warzywa np. zielony ogórek, tykwa, rzepa (oshinko), szczypiorek, rzymska sałata,
  • awokado,
  • serek philadelphia lub majonez,
  • wasabi,
  • kawior,
  • biały lub czarny sezam.

 

Czy sushi jest zdrowe i czy warto jeść sushi?

Czy jedzenie sushi jest zdrowe i warto po nie sięgać? Zdecydowanie tak! To potrawa kuchni japońskiej, a ta, uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Choć sushi ma pewne wady, stanowi jedną z najlepszych opcji posiłków na wynos. Można zamówić je z dowozem do domu z restauracji albo kupić w hipermarkecie. Tę drugą opcję odradzamy. 

 

Gotowe zestawy sushi mogą zawierać substancje konserwujące, aby przedłużyć termin przydatności do spożycia, a także inne dodatki zwiększające atrakcyjność produktu mimo przechowywania. Takie zestawy mogą być niebezpieczne do spożycia, ponieważ zawierają surową rybę, która szybko się psuje.

 

W dalszej części materiału wyjaśniamy, dlaczego sushi jest zdrowe, ile ma kalorii oraz czy można spożywać je w czasie ciąży.

 

Dlaczego sushi jest zdrowe? Wartości odżywcze sushi

Dlaczego jedzenie sushi jest zdrowe? Przede wszystkim dlatego, że potrawa dostarcza unikatowe składniki odżywcze, których brakuje w diecie Polaków. Chodzi o kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, witaminę D, selen, żelazo, cynk i jod. Co więcej, do przygotowywana sushi wykorzystywane są najwyższej jakości produkty, które nie mogą być długo przechowywane. Dzięki temu zachowują najwięcej cennych składników odżywczych. 

 

Bazę sushi stanowi ryż, który jest źródłem dodających energii węglowodanów złożonych. Nie jest to zasobny w błonnik pokarmowy ryż brązowy lub dziki, a bogaty w skrobie ryż biały, który ma wyższy indeks glikemiczny. Jednak ryż do sushi jest przyjaźniejszy dla glikemii w porównaniu do gorącego ryżu jedzonego bezpośrednio po ugotowaniu. Dzieje się tak, ponieważ schłodzenie ugotowanego ryżu do sushi i zaprawienie go octem ryżowym sprawia, że część skrobi przemienia się w skrobię oporną. Skrobia oporna nie jest trawiona w przewodzie pokarmowym, a więc zachowuje się podobnie do błonnika pokarmowego, który jest w ryżu brązowym. 

 

Czy sushi jest zdrowe? Tak, ponieważ zawiera tłuste ryby morskie, które są źródłem wielu cennych składników odżywczych.

 

Dużą wartość odżywczą niosą dodatki, które zawijane są w rolkę sushi. Najczęściej wykorzystywane są różnorodne ryby i owoce morza, a te wzbogacają dietę o:

  • białko – zapewnia sytość, służy do regeneracji tkanek organizmu, jest niezbędne do produkcji przeciwciał, niektórych hormonów i enzymów, 
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 – mają działanie przeciwzapalne i wzmacniające naturalną odporność organizmu, są niezbędne do prawidłowej pracy serca, mózgu i układu nerwowego,
  • witamina B12 –niezbędna do prawidłowej pracy mózgu, układu nerwowego oraz produkcji czerwonych krwinek, jej źródłem są wyłącznie produkty odzwierzęce,
  • witamina D – wpływa na funkcjonowanie całego organizmu, a jej niedobory są powszechne u Polaków,
  • witamina A – niezbędna do prawidłowej pracy narządu wzroku, wzmacnia skórę, a ta stanowi barierę ochronną organizmu,
  • jod – ważny składnik hormonów produkowanych przez tarczycę, 
  • selen – składnik o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym, niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy i układu rozrodczego, 
  • cynk – wspiera odporność organizmu i płodność, działa bakteriobójczo i przeciwwirusowo, dzięki czemu przyspiesza gojenie ran oraz wykwitów skórnych,
  • żelazo – składnik, który odpowiada za transport tlenu w organizmie, jego niedobory powodują anemię, której objawy to m.in. osłabienie, bladość skóry, zawroty głowy, pogorszona kondycja fizyczna i psychiczna.

 

Arkusze nori, w które zawijane są niektóre rodzaje sushi to źródło jodu, a także wapnia i potasu. Potas, a także błonnik zapewniają warzywa i awokado, natomiast źródłem wapnia będzie dodawany do maków serek philadelphia. Potas wpływa na gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, a wapń jest niezbędny do mineralizacji kości i zębów, pracy serca, skurczu mięśni oraz krzepliwości krwi.

 

Sushi jest zdrowe, ale ma wady…

Wadą sushi jest duża zawartość soli, którą dostarcza potrawa. Sól dodawana jest do zaprawienia ryżu oraz stanowi jeden z głównych składników sosu sojowego, w którym maczane są kawałki. Nadmiar soli w diecie przyczynia się do zatrzymywania wody w organizmie. Konsekwencją tego są obrzęki oraz wzrost ciśnienia krwi. 

 

Sushi jest zdrowe i bardzo smaczne, dlatego z łatwością można zjeść go sporą porcję. Jedząc duże ilości, nawet zdrowych pokarmów, z łatwością można przekroczyć dzienne zapotrzebowanie kaloryczne. Jeśli to jednorazowa sytuacja – nic się nie stanie. Jeżeli nadwyżkę kaloryczną przyjmujemy każdego dnia, po pewnym czasie na wadze pojawi się wyższa cyfra.

 

Wadą sushi jest również stosunkowo niewielka ilość warzyw. Będąc w restauracji warto dodatkowo zamówić niskokaloryczną sałatkę z glonów wakame lub zupę. 

 

Rodzaje sushi są różne, dlatego z pewnością każdy znajdzie dla siebie odpowiednie.

 

Ile kalorii ma sushi? 

Sushi uznawane jest za potrawę niskokaloryczną i lekkostrawną. Czy rzeczywiście tak jest? Ile kalorii ma sushi? Na te pytania nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ kaloryczność sushi zależy od tego, z jakich składników, i jak przygotowanych, zostały skomponowane rolki. 

 

Fit sushi to kawałki z ryżem, warzywami oraz surowymi lub grillowanymi rybami np. hosomaki czy nigiri.

 

Bardziej kaloryczne składniki sushi to dodatki w tempurze. Tempura to japońska technika kulinarna, która polega na zanurzeniu kawałków ryb, owoców morza czy warzyw w lekkim cieście przypominającym to naleśnikowe, a następnie smażeniu na głębokim oleju. Panierka staje się atrakcyjnie chrupiąca, lecz chłonie tłuszcz, co znacząco zwiększa kaloryczność produktu. Więcej kalorii mają również kawałki sushi z serkiem philadelphia lub majonezem, w porównaniu do tych bez ich dodatku. 

 

Czy sushi można jeść w ciąży? Zdrowe i bezpieczne opcje

Dieta kobiet ciężarnych budzi liczne wątpliwości. Czy sushi można jeść w ciąży? Odpowiedź brzmi: tak, lecz nie każde. W ciąży niewskazane jest spożycie surowych ryb, ze względu na ryzyko zakażenia bakteriami, wirusami lub pasożytami. Kawałki sushi, które je uwzględniają nie będą odpowiednie dla przyszłej mamy. Dobrym wyborem jest sushi, które zawierają rybę poddaną obróbce kulinarnej np. grillowanego lub pieczonego łososia albo tuńczyka.

 

Bezpieczne są również kawałki z:

  • tofu, 
  • pastą z pieczonego tuńczyka,
  • awokado, 
  • ogórkiem, 
  • tykwą, 
  • marynowaną rzepą,
  • sałatą,
  • serkiem philadelphia.

 

Zbilansowana dieta może być smaczna i sycąca, a nie pełna wyrzeczeń i restrykcji. Zamów swoją pyszną i różnorodną dietę pudełkową od Dieta Premium z dostawą prosto pod drzwi. Zajrzyj na naszą stronę internetową i zapoznaj się z aktualną, rozbudowaną ofertą. Do wyboru masz liczne warianty m.in. dietę bez laktozy, dietę sportową czy dietę ketogeniczną! Jeśli wolisz tradycyjne rozwiązania – zadzwoń pod numer tel. 22 257 86 26 i porozmawiaj z naszymi dietetykami, którzy chętnie doradzą Ci w zakresie doboru rodzaju i kaloryczności diety oraz przygotują zamówienie. 


Autor:

Mgr Martyna Matyas

Magister dietetyki, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, specjalizująca się w tworzeniu merytorycznych treści z zakresu żywienia i zdrowego stylu życia. Łączy wiedzę naukową z umiejętnością pisania przystępnych i angażujących tekstów, redagując artykuły oparte na aktualnych badaniach i rekomendacjach dietetycznych. Nieustannie poszerza swoją wiedzę, uczestnicząc w szkoleniach oraz śledząc nowinki ze świata dietetyki i medycyny. Jej celem jest edukacja czytelników i wspieranie ich w świadomym podejściu do zdrowia i odżywiania.

Masz pytania?  Zostaw numerZadzwonimy

22 257 86 26
Dietapremium.pl korzysta z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe