Czy śledź jest zdrowy i czy warto włączyć go do swojej diety? Jakie wartości odżywczei właściwości zdrowotne niesie za sobą jedzenie śledzi? Czy są lekkostrawne i jak przygotować je w niskokalorycznej wersji? Ile kalorii ma śledź? Na powyższe pytania odpowiadamy w poniżej.
Śledź to rodzaj tłustej ryby morskiej o wysokiej wartości odżywczej. Mięso śledzia jest delikatne i stanowi źródło bardzo dobrze przyswajalnego białka. Dostarcza potężnej dawki zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 – w tym EPA i DHA. Na tle innych ryb śledź jest najbogatszy w witaminę D, której niedobory obserwuje się u wielu Polaków. Zapewnia również rozpuszczalną w tłuszczach witaminę A oraz rozpuszczalne w wodzie witaminy z grupy B – B3, B6 i B12.
Do cennych wartości odżywczych śledzia należy wysoka zawartość niezbędnych, a nietypowych dla wielu produktów spożywczych, składników mineralnych. Omawiana ryba, bez względu na formę podania (świeża, marynowana, konserwowa) dostarcza m.in.:
Śledzie są zdrowe, a w tej części materiału wyjaśnimy, dlaczego warto je jeść.
Śledzie są bogatym źródłem pełnowartościowego białka, które jest dla organizmu lepiej przyswajalne niż proteiny z mięsa drobiowego, wieprzowego i wołowego. Białko jest niezbędne do regeneracji organizmu oraz produkcji enzymów i niektórych hormonów.
Jedzenie śledzi i innych tłustych ryb morskich ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, ponieważ są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Te tłuszcze wywierają również ochronny wpływ na serce i układ krwionośny, obniżając ryzyko chorób serca i udaru. Osoby cierpiące na choroby układu krążenia powinny jadać co najmniej dwie porcje tłustych ryb morskich tygodniowo. Warto dodać, że śledzie same w sobie zawierają niewiele cholesterolu, a spożywane regularnie pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi.
Śledzie powinny zagościć na stałe w diecie osób z depresją i zaburzeniami nastroju. Ich mięso jest bogate w witaminę B3, czyli niacynę, z której w organizmie powstaje tryptofan, a następnie serotonina – tzw. hormon szczęścia. Drugim argumentem są już wcześniej wspominane kwasy omega-3, które wywierają korzystny wpływ na nastrój i samopoczucie.
Dieta bogata w ryby (w tym śledzie) sprzyja lepszej odporności i zmniejsza podatność na infekcje. Ma korzystny wpływ na stan kości, płodność i stan cery. Warto zaznaczyć, że śledzie są również bogatym źródłem składników mineralnych ważnych dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy.
Kaloryczność śledzi zależy od formy ich przygotowania i przetworzenia. Poniżej przedstawiamy najczęściej spotykane rodzaje produktów ze śledzi i podajemy ich kaloryczność na 100 g:
Mięso świeżych ryb jest delikatne i dobrze przyswajalne w organizmie, a to wiąże się z jego lekkostrawnością. Niebagatelne znaczenie ma jednak sposób obróbki kulinarnej ryby do spożycia. Lekkostrawne są świeże ryby ugotowane w wodzie lub na parze, upieczone w rękawie, albo przygotowane w formie gotowanych na wodzie klopsików. Aby podkreślić smak śledzia można doprawić go koperkiem i świeżo mielonym pieprzem. Taki sposób przygotowania nie dostarczy też zbyt wielu kalorii.
Najzdrowszą formą śledzia jest świeża ryba przygotowana samodzielnie, lecz nie smażona w panierce na grubej warstwie tłuszczu. Aby zachować najwięcej wartości odżywczych rybę najlepiej:
Konserwy śledziowe, ryba wędzona lub ryba solona zawierają duże ilości soli, którą w zdrowej diecie trzeba limitować. Na zawartość soli w menu powinny zwrócić uwagę przede wszystkim osoby z nadciśnieniem. Dlaczego? Ponieważ sól zatrzymuje wodę w organizmie, co powoduje wzrost ciśnienia tętniczego krwi i zwiększa tendencję do obrzęków. Nie oznacza to, że tego typu przetwory nie mogą występować w diecie. Mogą, lecz sporadycznie, ponieważ mają wysoką wartość odżywczą, ale jednocześnie zapewniają dużo soli.
Wybierając konserwy śledziowe z dostępnych w sklepie, warto zdecydować się na produkt o najniższej zawartości soli w przeliczeniu na 100 g. W kwestii kaloryczności lepszym wyborem będą śledzie w sosie pomidorowym niż panierowane i smażone, a następnie zatopione w oleju.
Dobrym pomysłem w przypadku solonych filetów śledziowych będzie solidne wymoczenie ich w czystej wodzie przez kilkanaście godzin. Wodę warto kilkukrotnie zmienić, aby w jak największym stopniu wypłukać z mięsa nadmiar wchłoniętego sodu.
Aby przygotować lekką wersję śledzi polecana jest marynata z:
Chcesz, aby Twoja dieta być właściwie zbilansowana, różnorodna i smaczna? Skorzystaj z oferty profesjonalnego cateringu dietetycznego Dieta Premium, który zaspokaja potrzeby nawet najbardziej wymagających klientów. Ryby, jako wartościowy element zróżnicowanego jadłospisu występują w każdym wariancie diety, który nie eliminuje spożycia darów morza. Przetestuj naszą dietę lekkostrawną i przekonaj się, że dania nieobciążające przewodu pokarmowego są smaczne i urozmaicone.