Menu
Czy śledź jest zdrowy? Jak najbardziej, ponieważ stanowi bardzo dobre źródło m.in. białka, kwasów omega-3 i witaminy D.

 

Czy śledź jest zdrowy i czy warto włączyć go do swojej diety? Jakie wartości odżywczei właściwości zdrowotne niesie za sobą jedzenie śledzi? Czy są lekkostrawne i jak przygotować je w niskokalorycznej wersji? Ile kalorii ma śledź? Na powyższe pytania odpowiadamy w poniżej.

 

Spis treści:

  1. Wartości odżywcze śledzia
  2. Dlaczego warto jeść śledzie? Właściwości zdrowotne śledzi
  3. Śledzie marynowane, solone… Ile kalorii ma śledź?
  4. Czy śledzie są łatwostrawne?
  5. Z czym jeść śledzie i jak je przygotować, aby były zdrowe?

 

Wartości odżywcze śledzia

Śledź to rodzaj tłustej ryby morskiej o wysokiej wartości odżywczej. Mięso śledzia jest delikatne i stanowi źródło bardzo dobrze przyswajalnego białka. Dostarcza potężnej dawki zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 – w tym EPA i DHA. Na tle innych ryb śledź jest najbogatszy w witaminę D, której niedobory obserwuje się u wielu Polaków. Zapewnia również rozpuszczalną w tłuszczach witaminę A oraz rozpuszczalne w wodzie witaminy z grupy B – B3, B6 i B12.

 

Do cennych wartości odżywczych śledzia należy wysoka zawartość niezbędnych, a nietypowych dla wielu produktów spożywczych, składników mineralnych. Omawiana ryba, bez względu na formę podania (świeża, marynowana, konserwowa) dostarcza m.in.:

  • jod,
  • selen,
  • wapń,
  • potas,
  • fosfor,
  • żelazo,
  • cynk,
  • mangan
  • i fluor.

 

Dlaczego warto jeść śledzie? Właściwości zdrowotne śledzi

Śledzie są zdrowe, a w tej części materiału wyjaśnimy, dlaczego warto je jeść. 

 

Czy śledź jest zdrowy? Tak, a dodatkowo należy to tanich ryb.

 

Śledzie są bogatym źródłem pełnowartościowego białka, które jest dla organizmu lepiej przyswajalne niż proteiny z mięsa drobiowego, wieprzowego i wołowego. Białko jest niezbędne do regeneracji organizmu oraz produkcji enzymów i niektórych hormonów. 

 

Jedzenie śledzi i innych tłustych ryb morskich ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, ponieważ są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Te tłuszcze wywierają również ochronny wpływ na serce i układ krwionośny, obniżając ryzyko chorób serca i udaru. Osoby cierpiące na choroby układu krążenia powinny jadać co najmniej dwie porcje tłustych ryb morskich tygodniowo. Warto dodać, że śledzie same w sobie zawierają niewiele cholesterolu, a spożywane regularnie pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi.

 

Śledzie powinny zagościć na stałe w diecie osób z depresją i zaburzeniami nastroju. Ich mięso jest bogate w witaminę B3, czyli niacynę, z której w organizmie powstaje tryptofan, a następnie serotonina – tzw. hormon szczęścia. Drugim argumentem są już wcześniej wspominane kwasy omega-3, które wywierają korzystny wpływ na nastrój i samopoczucie.

 

Dieta bogata w ryby (w tym śledzie) sprzyja lepszej odporności i zmniejsza podatność na infekcje. Ma korzystny wpływ na stan kości, płodność i stan cery. Warto zaznaczyć, że śledzie są również bogatym źródłem składników mineralnych ważnych dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy

 

Śledzie marynowane, solone.. Ile kalorii ma śledź?

Kaloryczność śledzi zależy od formy ich przygotowania i przetworzenia. Poniżej przedstawiamy najczęściej spotykane rodzaje produktów ze śledzi i podajemy ich kaloryczność na 100 g:

  • świeży śledź – 162 kcal,
  • śledź solony w płatach, matias – 218 kcal,
  • śledź wędzony, filet – 322 kcal,
  • śledzie w śmietanie – 300 kcal,
  • śledzie w sosie pomidorowym (konserwa) – 120-160 kcal,
  • śledzie w oleju (konserwa) – 330 kcal,
  • śledź po gdańsku (konserwa) – 446 kcal,
  • śledzie marynowane „rolmopsy” – 300 kcal.

 

Czy śledź jest zdrowy? Tak, najlepiej wybierać surową rybę i przygotować ją samodzielnie.

 

Czy śledzie są łatwostrawne?

Mięso świeżych ryb jest delikatne i dobrze przyswajalne w organizmie, a to wiąże się z jego lekkostrawnością. Niebagatelne znaczenie ma jednak sposób obróbki kulinarnej ryby do spożycia. Lekkostrawne są świeże ryby ugotowane w wodzie lub na parze, upieczone w rękawie, albo przygotowane w formie gotowanych na wodzie klopsików. Aby podkreślić smak śledzia można doprawić go koperkiem i świeżo mielonym pieprzem. Taki sposób przygotowania nie dostarczy też zbyt wielu kalorii.

 

Z czym jeść śledzie i jak przygotować je, aby były zdrowe?

Najzdrowszą formą śledzia jest świeża ryba przygotowana samodzielnie, lecz nie smażona w panierce na grubej warstwie tłuszczu. Aby zachować najwięcej wartości odżywczych rybę najlepiej:

  • upiec w piekarniku z dodatkiem świeżych lub suszonych ziół oraz przypraw i podać z ugotowanym brązowym ryżem i surówką z kiszonej kapusty,
  • ugotować w wodzie lub na parze, podać z gotowanymi warzywami i ziemniakami.

 

Konserwy śledziowe, ryba wędzona lub ryba solona zawierają duże ilości soli, którą w zdrowej diecie trzeba limitować. Na zawartość soli w menu powinny zwrócić uwagę przede wszystkim osoby z nadciśnieniem. Dlaczego? Ponieważ sól zatrzymuje wodę w organizmie, co powoduje wzrost ciśnienia tętniczego krwi i zwiększa tendencję do obrzęków. Nie oznacza to, że tego typu przetwory nie mogą występować w diecie. Mogą, lecz sporadycznie, ponieważ mają wysoką wartość odżywczą, ale jednocześnie zapewniają dużo soli. 

 

Wybierając konserwy śledziowe z dostępnych w sklepie, warto zdecydować się na produkt o najniższej zawartości soli w przeliczeniu na 100 g. W kwestii kaloryczności lepszym wyborem będą śledzie w sosie pomidorowym niż panierowane i smażone, a następnie zatopione w oleju.

 

Dobrym pomysłem w przypadku solonych filetów śledziowych będzie solidne wymoczenie ich w czystej wodzie przez kilkanaście godzin. Wodę warto kilkukrotnie zmienić, aby w jak największym stopniu wypłukać z mięsa nadmiar wchłoniętego sodu.

 

Aby przygotować lekką wersję śledzi polecana jest marynata z:

  • musztardy i odrobiny miodu,
  • jogurtu greckiego lub śmietany 12% tłuszczu z dodatkiem cebulki i jabłka,
  • octu i korzennych przypraw.

 

Chcesz, aby Twoja dieta być właściwie zbilansowana, różnorodna i smaczna? Skorzystaj z oferty profesjonalnego cateringu dietetycznego Dieta Premium, który zaspokaja potrzeby nawet najbardziej wymagających klientów. Ryby, jako wartościowy element zróżnicowanego jadłospisu występują w każdym wariancie diety, który nie eliminuje spożycia darów morza. Przetestuj naszą dietę lekkostrawną i przekonaj się, że dania nieobciążające przewodu pokarmowego są smaczne i urozmaicone.

Masz pytania?  Zostaw numerZadzwonimy

22 257 86 26
Dietapremium.pl korzysta z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe