O chromie w ostatnim czasie zrobiło się głośno. Czy rozgłos jest słuszny i czy rzeczywiście warto zainteresować się tym mało znanym składnikiem odżywczym? Wyjaśniamy, jakie jest znaczenie chromu w diecie, ile wynosi dzienne zapotrzebowanie i jakie mogą być objawy niedoboru. Zapraszamy do lektury artykułu, z którego dowiesz się, czy chrom może również pomóc przyspieszyć utratę zbędnych kilogramów.
Spis treści:
1. Rodzaje chromu
2. Znaczenie chromu w diecie
3. Chrom na odchudzanie
4. Zapotrzebowanie na chrom
5. Źródła chromu – w jakich produktach występuje chrom
6. Czy warto suplementować chrom
7. Objawy niedoboru chromu
Chrom należy do mikroelementów, czyli składników, które występują w organizmie w bardzo niewielkich ilościach. Jego zapasy nie przekraczają w sumie 6 mg. Największe ilości stwierdza się w wątrobie, kościach oraz śledzionie.
Chrom to pierwiastek, który występuje najczęściej na dwóch stopniach utlenienia. Chrom trójwartościowy jest ważny dla prawidłowej pracy organizmu i występuje w pokarmach. Natomiast na szóstym wykorzystywany jest w różnych gałęziach przemysłu (np. produkcji przedmiotów stalowych) i nie ma korzystnego wpływu na zdrowie. Ponadto Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem uznaje chrom sześciowartościowy za substancję o działaniu rakotwórczym. Dalej omawiamy znaczenie chromu trójwartościowego.
Chrom wchodzi w skład niektórych enzymów. Prawdopodobnie uczestniczy w procesach przemiany białek, węglowodanów oraz tłuszczów. To podstawowe makroskładniki obecne w żywności, które organizm wykorzystuje na cele energetyczne oraz regenerację tkanek. Znaczenie chromu podkreśla się przede wszystkim w diecie osób z cukrzycą typu 2, ponieważ pomaga regulować glikemię. Przyczynia się do obniżenia poziomu cukru i insuliny we krwi, a także zwiększa tolerancję glukozy przez organizm.
Istotny wpływ chromu na gospodarkę węglowodanową wynika z faktu, że ten mikroelement buduje tzw. czynnik tolerancji glukozy. Warto podkreślić, że optymalna ilość chromu w diecie osób z cukrzycą typu 2 pomaga również regulować poziom cholesterolu we krwi. Dzięki temu obniża ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Diabetycy są bardziej narażeni na ich rozwój niż osoby zdrowe.
Jeśli masz cukrzycę typu 2 i szukasz zbilansowanej diety pudełkowej dla diabetyka, zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą! Jadłospis tej diety jest oparty o produkty pełnoziarniste, które pomagają kontrolować poziom cukru we krwi. Ponadto posiłki uwzględniają mięso, ryby, owoce morza, jaja, warzywa, owoce i nabiał.
Chrom na odchudzanie nie jest polecanym środkiem, ponieważ nie ma udowodnionego działania w tym zakresie. Aby zdrowo i trwale obniżyć masę ciała, należy stosować dietę o obniżonej kaloryczności, która składa się z różnorodnych produktów o niskim stopniu przetworzenia. W naszej ofercie masz do wyboru szereg różnych diet. Dietę klasyczną, która uwzględnia wszystkie grupy produktów, a także jadłospisy eliminacyjne. Dieta wegańska oparta jest wyłącznie o żywność roślinną, a dieta ketogeniczna ogranicza do minimum źródła węglowodanów np. kasze, makarony czy pieczywo.
Jeśli potrzebujesz pomocy w wyborze rodzaju lub kaloryczności diety, zapraszamy do kontaktu z naszymi dietetykami, którzy doradzą Ci najlepsze rozwiązanie.
Wystarczające dzienne zapotrzebowanie na chrom wynosi dla kobiet 25 µg, natomiast dla mężczyzn – 35 µg. Może wzrastać m.in. u osób starszych, bardzo aktywnych fizycznie, podczas stresu fizjologicznego i psychicznego, a także przy głębokich niedoborach również innych substancji odżywczych. Niedobory tego składnika stwierdza się bardzo rzadko.
Choć wchłanianie chromu w przewodzie pokarmowym jest niewielkie nadal wystarczające, aby pokryć dzienne potrzeby osób zdrowych, które stosują zróżnicowaną dietę. By zwiększyć przyswajalność chromu zaleca się łączyć pokarmy będące jego źródłem z produktami zasobnymi w witaminę C. To np. papryka, truskawki, cytrusy czy natka pietruszki. Jednocześnie wchłanianie chromu ogranicza żelazo, wapń, cynk i magnez, a także fityniany.
Chrom występuje w różnorodnych produktach spożywczych. Znajduje się zarówno w produktach roślinnych, jak i odzwierzęcych.
• różnorodne orzechy,
• drożdże,
• nasiona roślin strączkowych np. fasola, groch,
• gruboziarniste produkty zbożowe – zwłaszcza mąka pełnoziarnista, zarodki zbóż, kasze, otręby,
• grzyby,
• szparagi,
• owoce morza np. ostrygi,
• mięso,
• podroby – nerki, wątroba,
• żółtko jaja,
• suszone śliwki,
• olej kukurydziany.
Zróżnicowana dieta w zupełności pokrywa dzienne zapotrzebowanie na chrom, dlatego nie ma konieczności dodatkowej suplementacji. Dla organizmu korzystne jest dostarczanie go w optymalnych ilościach. Nadmierne dawki mogą doprowadzić do przedawkowania i odkładania chromu w tkankach organizmu. Symptomami mogą być:
• zapalenie skóry,
• zaburzenia funkcji nerek i wątroby,
• wrzody żołądka i jelit.
Niedobory chromu w diecie objawiają się w specyficzny sposób, ponieważ przypominają niewyrównaną cukrzycę. U osób, które spożywają niedostateczne ilości chromu mogą występować osłabienie, depresja, stany lękowe, nerwowość i zaburzenia nastroju. Obserwuje się ponadto odrętwienie, mrowienie palców rąk i nóg, zaburzenia koordynacji ruchów, a także podwyższone stężenie glukozy we krwi.
Warto podkreślić, że niedobór chromu w diecie u osób z cukrzycą typu 2 może powodować podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi. Ten stan zwiększa ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.
U osób zdrowych sprzyja rozwojowi cukrzycy typu 2, ponieważ wiąże się z pogorszeniem tolerancji glukozy przez organizm.