Zdrowa dieta, w której nie brakuje świeżych warzyw, owoców, orzechów, nasion i roślin strączkowych ma ogromny wpływ nie tylko na nasz wygląd i samopoczucie, ale także na to, jak funkcjonuje nasz organizm. Jedzenie zbilansowanych, pełnowartościowych posiłków może ustrzec nas przed wieloma chorobami. Z tego artykułu dowiesz się, jakich produktów nie powinno zabraknąć w Twoim jadłospisie, jeśli chcesz zadbać o odporność i zmniejszyć ryzyko wystąpienia przeziębień i infekcji.
Co wpływa na naszą odporność?
Nasz układ immunologiczny ma za zadanie chronić nas przed czynnikami zewnętrznymi, które nieustannie atakują nasz organizm. Jego funkcjonowanie warunkuje wiele czynników. Są to między innymi: dieta, tryb życia, aktywność fizyczna, stres i cechy genetyczne. Badania pokazują, że osoby zmagające się z nadwagą i otyłością, prowadzące bardzo nieregularny tryb życia i spożywające często wysoko przetworzone produkty mają znacznie większą tendencję do przeziębień i infekcji niż te, które zdrowo się odżywiają. Nie możemy zmienić naszych uwarunkowań genetycznych, ale regularne wykonywanie umiarkowanej aktywności fizycznej i zdrowa dieta zdecydowanie mogą pomóc nam poprawić naszą odporność.
Co jeść, żeby poprawić się odporność?
Zdrowa dieta jest przede wszystkim różnorodna i zbilansowana. Jeśli chcesz czuć się dobrze i ustrzec się przed infekcjami, postaraj się, by na Twoim talerzu jak najczęściej gościły świeże warzywa i owoce, rośliny strączkowe, pestki, nasiona i orzechy, pełnoziarniste zboża, jaja, naturalny nabiał i ryby. Produkty, które szczególnie mogą pomóc Ci poprawić odporność to:
Kiszonki: ich regularne spożywanie stwarza doskonałe warunki do rozwoju korzystnych bakterii jelitowych, które poprawiają funkcjonowanie naszego układu immunologicznego. Stanowią także bogactwo witaminy C. Kisić można nie tylko kapustę i ogórki, lecz także rzodkiew, buraki, marchewkę, paprykę, kalafior, a nawet cytrynę i wiele innych popularnych warzyw i owoców.
Zielone warzywa liściaste (np. szpinak, natka pietruszki, rukola, kapusta) zawierają dużo witaminy C oraz beta-karonten, czyli witaminy szczególnie istotne w budowaniu odporności. Warzywa te cechują się sporą gęstością odżywczą, co oznacza, że już niewielka ich porcja dostarczy nam mnóstwa niezbędnych do prawidłowej pracy naszego organizmu witamin i minerałów. Są także doskonałym źródłem żelaza, wapnia, potasu i magnezu.
Tłuste ryby morskie (np. śledź, makrela, sardynki, tuńczyk, łosoś): cenione są przede wszystkim na dużą zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 oraz witaminy D. Niedobór tych składników może mieć negatywny wpływ na nasze samopoczucie, powodować nieustanne uczucie zmęczenia i problemy z koncentracją, a także zwiększyć prawdopodobieństwo wystąpienia infekcji.
Imbir: cechuje się ostrym smakiem i charakterystycznym aromatem, który zawdzięcza gingerolom i olejkom eterycznym. Rozgrzewa, działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Imbir doskonale sprawdzi się jako dodatek do gorącej herbaty i korzennych wypieków oraz jako przyprawa do dań kuchni azjatyckiej.
Orzechy: podobnie jak tłuste ryby morskie, orzechy stanowią źródło kwasów tłuszczowych Omega-3. Oprócz nich zawierają też sporo selenu i cynku, czyli pierwiastków, których niedobór również może wpłynąć na osłabienie odporności. Orzechy będą świetnym dodatkiem do owsianek, sałatek, makaronów lub zdrowych ciast i ciasteczek.
Zdrowa dieta, regularna aktywność fizyczna i unikanie stresu to doskonałe sposoby na lepsze funkcjonowanie naszego układu immunologicznego. Jeśli chcesz poprawić swoją odporność, zadbaj o to, by w Twojej diecie często gościły zielone warzywa liściaste, tłuste ryby morskie, orzechy, kiszonki oraz imbir.
Dietapremium.pl korzysta z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe ... więcej
(w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności, ... więcejktóra opisuje rodzaje cookies, sposoby korzystania z nich przez nas, usuwania cookies naszych oraz naszych zaufanych partnerów. Zapiszemy Twój wybór. Zgodnie z Polityką możesz zmieniać ustawienia lub wycofać zgody. Polityka prywatności...
Akceptuję
Ustawienia
Ustawienia
Akceptuję
Ustawienia plików cookies i innych technologii
Cookie techniczne - Niezbędne dla prawidłowego działania naszych stron, są więc zawsze aktywne. Wykorzystujemy je m.in. do zapamiętywania wyrażonych przez Ciebie zgód. Możesz zablokować techniczne cookies w ustawieniach swojej przeglądarki, ale wówczas strona może przestać działać lub nie działać poprawnie. Za ich pomocą nie zbieramy danych osobowych.
Cookie analityczne - Umożliwiają nam gromadzenie danych na temat stron, które wyświetlasz, działań, jakie na nich podejmujesz czy miejsc, z których do nas trafiasz. Dzięki cookies analitycznym możemy poprawiać funkcjonowanie strony, mierzyć skuteczność działań marketingowych i rozliczać się z partnerami biznesowymi. Za ich pomocą nie zbieramy danych osobowych.
Cookie marketingowe - Pozwalają nam na przedstawianie profilowanych informacji handlowych dostosowanych do Twoich wyborów lub stron, które odwiedzasz w Internecie. Dzięki nim wiemy, jak korzystasz z serwisu, w tym z oferowanych usług, możemy też łączyć zabrane na ich podstawie dane i informacje z innymi dotyczącymi Ciebie informacjami, które mamy lub otrzymamy w przyszłości.